СРПСКОЈ ЛИСТИ ЗА САДА ДЕВЕТ ОД ДЕСЕТ ГРАДОНАЧЕЛНИЧКИХ МЈЕСТА

381

Кандидати Српске листе за градоначелнике на Косову и Метохији су, према подацима Централне изборне комисије у Приштини, освојили апсолутну власт у девет од укупно десет косовских општина са српском већином.

У Лепосавићу је Зоран Тодић добио подршку 98,43 одсто од укупног броја бирача изашлих на изборе, а у Звечану Драгиша Миловић 98,45 одсто.

У сјеверној Косовској Митровици Милан Радојевић је добио 91,45 одсто гласова, док је на другом мјесту био заједнички кандидат албанских политичких партија Ердем Атић.

У Зубином Потоку Срђан Вуловић је добио подршку 88,49 одсто бирача, у Грачаници ЛЈиљана Шубарић је добила 77,71 одсто док је њен противкандидат, бивши градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић као самостални кандидат добио подршку 22,29 одсто гласача.

У Новом Брду кандидат Српске листе Саша Милошевић побиједио је тројицу кандидата албанских политичких партија, освојивши 64,09 одсто гласова.

У Ранилугу је Катарина Илић-Ристић као једини кандидат добила свих 100 одсто гласова од броја изашлих бирача, у Партешу је Драган Петковић освојио 75,20 док су остала двојица Срба добила укупно 24,80 одсто.

У Штрпцу је бивши министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић добио подршку 59,36 одсто гласова изашлих бирача, док су његови противкандидати Србин и Албанац освојили преосталих 40,62 одсто.

Кандидат Српске листе у Клокоту, најмањој општини са већинским српским становништвом, Владан Богдановић ће у другом кругу покушати да добије повјерење грађана пошто је у првом кругу добио 445 гласова или 40,20, а остала двојица Срба као самостални кандидати по 33,06 и 26,74 одсто гласова.

Он ће у другом кругу одмјерити повјерење грађана са Страхињом Спасићем за кога је гласало 366 бирача или 33,06 одсто, а пресудни ће бити гласови које је однио бивши градоначелник Клокота Саша Мирковић, који је добио 296 гласова или 26,74 одсто.

У Обилићу, општини са већинским албанским становништвом, кандидат Српске листе за градоначелника Горан Данчетовић добио је 9,21 одсто гласова и заузео пето мјесто.

На Косову и Метохији јуче су одржани избори за градоначелнике и одборнике у 38 општина.

/Срна/