ХРВАТСКА АРТИЉЕРИЈА И АВИОНИ НАПАДАЛИ СРПСКЕ ИЗБЈЕГЛИЦЕ

399

Хрватски авиони и артиљерија започели су 6. августа 1995. године артиљеријске и авионске нападе на српске избјеглице које су у колонама напуштале територију Хрватске, у склопу офанзиве на Крајину.

Напади су извођени неколико дана, а један од највећих злочина хрватске војске над српским цивилима догодио се на Петровачкој цести када је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица код Босанског Петровца у селу Јањила.

Убијено је девет цивила, међу којима четворо дјеце узраста од шест до 13 година, док их је педесетак рањено.

У свему томе Хрватска је имала помоћ НАТО-а и САД.

Амерички генерал Чарлс Бојд, замјеник команданта НАТО-а, признао је обим и значај учешћа Алијансе и Америке у хрватским нападу на Крајину:

„Хрватска никада не би покренула офанзиву у било ком од сектора без јасне подршке владе САД. Начин на који је извршен распоред снага је одраз њихове обуке. То је веома ефикасно и то је дио политике САД!“

И Пети корпус муслиманске војске, лојалне ратној влади у Сарајеву, нападао је са хрватским снагама Србе из Крајине, чинећи злочине.

Представник УН Сергеј Кошенко потврдио је да Хрвати и муслимани пуцају на колоне српских избјеглица.

Један од најтежих инцидената догодио се између Топуског и Двора. Паљба је отворена по колони дугој неколико километара у којој је било 12.000 избјеглица – жена, дјеце и старих људи.

Код Топуског је 6. августа 1995. побијено неколико стотина људи, махом дјеце и жена.

Радило се о масовном покољу који су починили припадници муслиманског Петог корпуса Армије БиХ /под командом Атифа Дудаковића/ над цивилима и српским војницима, који су предали тешко наоружање.

/Срна/