ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ЗА БИХ МОРАЋЕ ДА ПОДНОСИ ИЗВЈЕШТАЈЕ СРБИЈИ

391

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да ће Србија од сада први пут тражити јој да високи представник у БиХ подноси извјештај о свом раду и стању у БиХ, као и да неће подржати провођење бонских овлашћења и наметање закона и уставних рјешења без сагласности сва три народа у БиХ.

„Србија ће први пут, у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, тражити извештај од високог представника о стању у БиХ“, рекао је Вучић, послије састанка са руководством Републике Српске и представницима парламентарних странка.

Он је истакао да ће Србија као страна потписиница Дејтонског споразума почети да се понаша онако како то није чинила до сада, а у складу са оним што је потписао и што представља важеће међународно јавно правне норме, односно Анексом 10, члан 2 и обавезом високог представника да периодично извјештава УН, ЕУ, САД, Русију и друге заинтересоване владе и стране.

„Од сада има редовно да тражимо извештаје од високог представника и уверени смо да ће високи представници, уколико опстану на територији БиХ испуњавати ту обавезу према Србији“, нагласио је Вучић.

Подсјетивши да је сваки високи представник потврђен у Савјету безбједности УН, Вучић је рекао да Србија разумије зашто људи у Републици Српској са зебњом гледају на непоштовање и промјену правних процедура.

„Али, само такође замолио све пријатеље из Републике Српске да разумеју и шта је реална политка, ма колико се и суочавали са тешким последицам и ситуацијом. Замолио сам их да доносе закључке, али да воде рачуна и о тим односима“, навео је Вучић.

Он каже да ће Србија, без обзира шта мислила, морати да разговарао са високим представником, али ће увијек тражити извјештај и исказивати своје ставове и слушати Републику Српску шта по том питању има да каже.

„Мислимо да је веома опасно играти се бонским овлашћењима и наметањем закона и неких нових уставних решења, без сагласносит сва три народа, без поштовања Дејтоснког споразума и без сагласности Републике Српске“, нагласио је предсједник Србије.

Вучић је истакао да Србија неће подржавати спровођење у дјело бонских овлашћења, којима би неко на једна или други начин покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској.

Он је рекао да је на састанку било ријечи и о националној стратегији, али и о томе какви су проблеми Србије по питању Косова и Метохије, те додао да је захвалан и српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику и представницима свих парламентарних странака у Српској на јединству и подршци коју по питању Космета и државних проблема са ограничењем суверенитета има Србија на дијелу своје територије.

Вучић каже да ће Србија водити рачуна и помагати Републици Српској у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама, Дејтоснким споразумом, не кршећи ниједну међународно-правну норму, а показујући и однос поштоваља и љубави према Републици Српској.

Он је рекао да је имао част и прилику да разговара са руководством Српске и представницима свих парламентарних странака и о свим важним питањима, те да ово нису лаки и једноставни дани за српски народ.

Вучић је рекао да је пажљиво саслушао госте из Српске и њихове идеје и мисли да је заједнички именитељ да сви довољно добро разумију, без обзира да ли су у власти или опозицији, тежину позиције у којој су Република Српска и цјелокупан српски народ.

Он је поновио да ће Србија увијек бити уз Републику Српску, и то поштујући интегритет БиХ, али и интегритет Српске унутар БиХ.

Вучић је навео да је говорио и о бројним економским пројектима, и да ће Србија, ако достигне ове године раст од седам одсто, да ће моћи посебно четири општине да помогне /Козарску Дубицу, Костјаницу, Невесиње и Дрвар/ у већим новчаним износима, али бар још двије општина, тако да их буде укупно шест општина.

„Да додатно помажемо Републику Српску, да изградимо аеродром у Требињу, да буде модеран и да њиме повежемо не само Херцеговину, него и значајан део Црне Горе и неких других земаља у региону и другим европским центрима“, рекао је Вучић.

У Београду је данас одржан састанак највиших званичницика Републике Српске и представника парламентарних странака у Српској са делегацијом Србије коју је предводио Вучић на којем ће разговарати о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

Делегацију Републике Српске предводили су српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Жељка Цвијановић, те предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.

Састанак је сазван на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

/Срна/