ВИШКОВИЋ: НА СЈЕДНИЦИ ВЛАДА СРПСКЕ И ФБИХ О ДЕБЛОКАДИ ПРОЈЕКАТА

150

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је Срни да је утврђен дневни ред сутрашње заједничке сједнице влада Српске и Федерације БиХ на којој ће бити ријечи о питањима важним за оба ентитета с циљем деблокаде пројеката и побољшања квалитета живота становника.

“Ријеч је о расподјели средстава од путарина, кадровским рјешењима у Електропреносу, заштити домаће производње, забрани извоза обловине и другим заједничким пројектима”, навео је Вишковић.

Он је рекао да је важно разговарати јер се дијалогом долази до рјешења и реализације пројеката важних за становнике Републике Српске и Федерације, те додао да је и у протеклом периоду инсистирао на одржавању сједнице, али да није дошло до реализације.

“Мислим да би у наредном периоду требали бар једном у шест мјесеци да имамо сједнице двије владе. Има много питања која су од интереса за грађане једног и другог ентитета. Када се двије владе усагласе око једног питања, онда би Савјет миинистара требало само да реализује договорено”, сматра Вишковић.

Он је додао да је циљ да се на сједници постигне договор који ће важити у наредном периоду, односно да се не блокирају пројекти који су у фази договора или реализације.

“Ту су и питања о пореској политици, да усагласимо то питање да би привредници имали идентичне услове за рад”, нагласио је Вишковић.

Премијер Српске је навео да можда није могуће постићи договор о свим питањима, али је нагласио важност разговора јер ће то отворити могућност да се и на нивоу ресорних министарстава договарају и реализују пројекти.

“Оптимиста сам зато што је уопште дошло до заједничке сједнице. Пет година, колико сам и предсједник Владе Републике Српске, покушао сам наметнути ово питање. Послије пете године сам успио и зашто не бих био оптимиста”, рекао је Вишковић.

Сједница влада Републике Српске и Федерације БиХ биће одржана сутра у Бањалуци у 13.00 часова.

/Срна/