ДАНАШЊИ ДАН – НОВИ ЗАОКРЕТ У ОДНОСИМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

441

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је да данашњи дан и посјета Републици Српској представља заокрет јер је претходна црногорска власт заборављала одређене регионе који носе префикс који није на најбољи начин прихватала.
„Ми желимо да то промијенимо. Није битно како се ко осјећа, шта је по националности јер је дошло вријеме да економија доминира на овим просторима“, рекао је Кривокапић новинарима у Бањалуци послије састанка са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић.

Он је нагласио да управо Влада на чијем је челу шаље једну такву поруку – да је окренута бољој будућности и просперитету, првенствено грађана Црне Горе, те јачању и унапређену сарадње са свим сусједима.

„Због тога је ово прилика да у сваком разговору нађемо додирне тачке које ће управо бити симбол тог нашег заједништва, посвећености и боље сарадње. Наравно, за ту сарадњу потребно је да политика буде нешто што је гарант добре сарадње“, рекао је Кривокапић.

Он је истакао да то Влада Црне Горе овог показује на најбољи начин.

„Осим додирних тачака које је поменула и предсједник Српске /Жељка Цвијановић/, желим да истакнем ону која је мени примарна да, пошто живимо у времену кризе, а некако је запало моју генерацију да стално живи у кризи, да је превазиђемо на најбољи могући начин и да покажемо максималну солидарност, јер ако ње нема у кризном периоду, онда ће је мање бити послије“, навео је Кривокапић.

Према његовим ријечима, за Црну Гору је у овом тренутку најважније да дочека спремно туристичку сезону.

„Урадили смо све што је неопходно да би та сезона била на најбољи начин одрађена са становишта безбједности туриста који долазе код нас. Пошто је Црна Гора препозната као добра дестинација за туристе из Српске, надам се да ће то овог пута бити у већем броју него што очекујемо. Не могу да не кажем ону најбољу и најљепшу поруку коју је дао Алекса Шантић када је рекао за драгуљ Црне Горе – Боку Которску да је невјеста Јадрана„, рекао је Кривокапић.

Он је нагласио да и остали дио Црногорског приморја очекује туристе из Републике Српске са задовољством и да ће они бити драги гости.

„Потребна је само добра воља да се заборави да је пут од Бањалуке до Херцег Новог мало проблематичан, али да је изазован. Надам се да, пошто породично шпарамо новац, а шпарамо и вријеме, постоји и могућност авио-дестинације од Бањалуке до Тивта, те да ће то повећати број туриста“, рекао је Кривокапић.
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је неопходно што прије обезбиједити финансијска средства за изградњу пута Брод на Дрини-Фоча према Шћепан Пољу.
Вишковић је након састанка са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем истакао да је Црна Гора више него заинтересована за градњу путних праваца који повезују Црну Гору са Републиком Српском и БиХ.

Премијер Републике Српске нагласио је да је енергетика била незаобилазна тема састанка.

„Црна Гора и Република Српска значајан енергетски потенцијал користе из термоелектрана и морамо се што прије окренути обновљивим изворима енергије. Формираћемо стручне екипе које се радити на финализацији свих наших договора у вези са овим питањима“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да су међу значајним питањима и туристички потенцијали Српске и Црне Горе.

/Срна/