ДОДИК: ПОТПИСНИЦЕ АНЕКСА ДЕСЕТ ТРЕБА ДА ДАЈУ САГЛАСНОСТ ПРИ ИЗБОРУ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

376

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је високи представник у БиХ институција која је успостављена Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ и да Република Српска захтијева да се досљедно поштује Дејтонски споразум и сви анекси, које је између осталих потписала и Република Српска.

Упитан да прокоментарише изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да ће БиХ брже добити високог представника него Изборни закон, те да би његов насљедник требало да буде именован наредних дана на сједници ПИК-а, Додик је рекао да све стране потписнице Анекса десет треба да дају своју сагласност приликом избора новог високог представника, којег потом именује Савјет безбједности УН.

Он је подсјетио да је само први високи представник изабран на тај начин и то 1995. године и поручио да ће Република Српска инсистирати на поштовању процедура које подразумијевају давање сагласности страна потписница на именовање новог високог представника.

„Ни Анексом 10, нити било којим другим актом, анексом или резолуцијом, није дефинисано постојање тзв. Савјета за имплементацију мира /ПИК/, а који је активно учествовао у креирању правног насиља на уштрб Републике Српске и српског конститутивног народа. Такође, Анексом десет није предвиђена функција замјеника високог представника, иако смо свједоци да све ове године он егзистира без правног утемељења“, нагласио је Додик.

Он је додао да су Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ дефинисана сва права и обавезе високог представника и Канцеларије високог представника /ОХР/.

„Све остале надлежности и радње које су високи представници предузимали у прошлости, а које излазе из оквира Анекса 10 представљају грубо кршење права. Високи представник је успостављен Анексом који представља међународни споразум, те се свако понашање високог представника које није у складу са њим треба квалификовати као кршење међународног уговора“, истакао је Додик.

Он је навео да не постоји никакав замјеник високог представника, нити некакав вршилац дужности, већ искључиво високи представник, за којег је појаснио како се бира и какве надлежности има, дефинисане у Анексу десет Дејтонског споразума, додавши да су Анекс десет потписале стране: Република Српска, Федерација БиХ, Република БиХ, СР Југославија и Република Хрватска.

„Све предузете правне и фактичке радње високог представника које нису у складу са Анексом десет не могу заживјети у правном животу. Република Српска захтијева да се досљедно поштује Дејтонски споразум и сви анекси, које је између осталих потписала и Република Српска“, поручио је Додик.

/Срна/