ДЈЕЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ И ОВЕ ГОДИНЕ БОРАВИЋЕ У ОПШТИНАМА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

259

У овогодишњем пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ учествоваће 18 локалних заједница из Српске и Културно-умјетничко друштво /КУД/ „Јоцо Савић“ из Брчког, рекао је Срни предсједик Одбора за помоћ Срима са Космета Милорад Арлов.

Арлов је навео да је закључен овај 11. пројекат у коме ће учествовати Приједор, Градишка, Бањалука, Челинац, Прњавор, Станари, Теслић, Петрово, Модрича, Брод, Шамац, Брчко, Бијељина, Власеница, Соколац, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Невесиње и Требиње, који ће од 24/25. јуна до 1/2. јула угостити српску дјецу са Космета.

Он је додао да га радује што ове године по први пут учествују општине Невесиње, Власеница, Источна Илиџа и КУД „Јоцо Савић“ из Брчког, те да се очекује и братмљење неколико школа из Српске и са Космета.

„На седам дана код вршњака долази око 800 српске дјеце са око 100 просвјетних радника и родитеља са подручја Космета и свих српских средина – Штрпца, Косовске Каменице, Косовске Митровице, Велике Хоче, Бање, Сувог Грла, Осојана, Истока, Клине, Велике Хоче, Грачанице, Зубиног Потока, Косова Поља, Липљана, Обилића, Гораждевца, Ораховца, Прилужја, Партеша, Пасјана, Новог Брда, Шилова, Витине, Звечана и Лепосавића“, навео је Арлов.

Арлов је напоменуо да је овим пројектом обухваћено и око 50 дјеце и младих са потешкоћама у развоју и њихови родитељи из Удружења „Подржи ме“ из Косовске Митровице, за чије потребе је изграђен и опрема се Дневни центар „Подржи ме – 9. јануар“.

Према његовим ријечима, око 40 српске дјеце из Западне Славоније, који су посебни гости Одбора, биће гости Удружења славонаца из Бањалуке.

Он је захвалио свим локаним заједницама, основним школама, породицама, те Министарству просвјете и културе, Влади Републике Српске, Управи за дијаспору и за сарадњу са Србима у региону у Влади Србије јер помажу пројекат, којим је од 2012. године боравило више од 6.000 српске дјеце са Космета, у пратњи више од 550 просвјетних радника, у 37 локалних заједница Републике Српске.

/Срна/