ЕШДАУН НАРЕДИО ГАШЕЊЕ ВОЈСКЕ И ПОЛИЦИЈЕ

462

Тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун објавио је 16. децембра 2004. године санкције против појединаца и институција у Републици Српској због наводне „несарадње са Хашким трибуналом“ – прекршивши тако свој мандат и измишњајући своја овлаштења.

Ешдаун је затражио да Комисија за реформу одбране затвори Министарстава одбране Српске и потпуно пренесе његове надлежности на министарство одбране БиХ /које Уставом БиХ није предвиђено/.

Он је затражио да до фебруара или марта 2005. године буде проведена реформа полиције, односно да Српска угаси своју плоиицију и да буде створена полиција БиХ – што је Народна скупштина одбацила. Ни заједничка полиција није предвиђена Уставом БиХ.

Педи Ешдаун, који је са стотинама наметнутих одлука и смјенама Срба са свих нивоа власти /на шта није имао право у бонским овлаштењима на која се позивао/, покушавао да потпуно промијени Дејтонски мировни споразум.

Ешдаун је предњачио у пристрасности и антисрпском дјеловању у БиХ. За четири године наметнуо је 430 незаконитих и неуставних рјешења.

У само једном, јулском дану 2004. године, смијенио је 59 српских званичника, који су регуларно били изабрани на функције.

/Срна/