ЗАХТЈЕВ ЗА РАЗМАТРАЊЕ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О АКЦИЗАМА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ УПУЋЕН ЗА УСАГЛАШАВАЊЕ

349

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ упутили су захтјев Представничког дома за разматрање Приједлога закона о измјенама Закона о акцизама на усаглашавање, јер током гласања о хитности поступка није било ентитеске већине из Републике Српске.
За хитну процедуру гласало је 10 од 14 присутних делегата, док су против била четири из Републике Српске.

Предсједавајући Дома народа Драган Човић рекао да је захтјев упућен на усаглашавање, с обзиром да замјеник предсједавајућег овог дома Бакир Изетбеговић није присутан на сједници и Колегијум о овоме не може одлучити.

„Тиме је исцрпљена активност у вези са дневним редом сједнице“, рекао је Човић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је током расправе да је недопустиво да неко у парламентарну процеудуру упути измјене закона којима се крши Устав и закони.

Шпирић је навео да брзина није савезник приликом доношења оваквог закона, те позвао опозцију да се дође до доброг рјешења.

Он је подсјетио да је у вријеме великих поплава било захтјева да се мијења стопа ПДВ-а што је спријечено, чиме су предупријеђене злоупотребе и распад система.

„Хитна ситуација не значи да хитан поступак подразумијева доношење закона кршећи друге законе и Устав. Само то желим да реферирам поводом хитне процедуре да не би направили нешто да сутра имамо веће посљедице него што их данас имамо“, указао је Шпирић.

Он је појаснио да је доношење закона и предлагање по хитној процедури нелеогично јер се крше одредбе Закона о систему индиректног опорезивања, додајући да је предлагач закон могао да упути Управи за индирекнто опорезивање и да би добио одговор на који се начин може избјећи кршење закона.

Шпирић истиче да би предложени законски акт, ако би био усвојен, био дестабилизирајући за буџете и фискалну стабилност, јер би његовом примјеном за годину дана били смањени приходи од индиректних прихода за 531 милион КМ.

„Логично је да питамо владе ентитета да ли ће ова помоћ грађанима угрозити стабилност буџета. Морамо имати одговор да не би донијели закон који неће помоћи грађанима, а направити стампедо“, додао је Шпирић.

Он је указао да законом такође није прописано шта се ради са резервама нафте и нафтних дерифата који су већ увезени.

„Закон није довршен да би био примјењен. Не сумњам у намјере, мислим да су добре, али брзина није савезник да добијемо добро рјешење“, додао је Шпирић.

/Срна/