И ДАЉЕ СЕ ТРАЖИ ОКО 300 ЛИЦА НЕСТАЛИХ У МИНУЛОМ РАТУ СА ПОДРУЧЈА САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

370

Полагањем вијенаца на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу и служењем парастоса за погинуле српске борце у манастиру на Равој Романији данас је обиљежен је Дан несталих и погинулиг бораца Војске Републике Српске.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је новинарима да се на Сарајевско-романијској регији још тражи више од 300 лица несталих у минулом рату а у Републици Српској више од 1.000 несталих бораца и цивила.

Он је нагласио да је процес тражења успорен када је та надлежност одузета од Српске и када је Српска у доброј мјери обесправљена да то тражи, те нагласио да треба и даље тражити рјешење за овај проблем.

„Требамо стално вршити притисак на заједничке институције како бисмо успјели да ријешимо проблем више од 300 несталих са Сарајевско-романијске регије и више од 1.000 у цијелој Републици Српској, иако на жалост нема довољно воље од бошњачких представника да се тај проблем ријеши“ нагласио је Томић.

Према његовим ријечима један од горућих проблема Сарајевско-романијске регије, од Трнова до Рогатице јесте и 208 назапослених из категорије дјеце погинулих бораца.

„Апелујемо и са овог мјеста да и приватна предузећа и државне институције имају мало више разумијевања да ријешимо тај проблем јер је то велико бреме свих нас који смо учесници рата и свих нас који се налазимо на одговорним функцијама“, поручио је Томић.

Милка Кокот рекла је новинарима на Сокоцу да већ 29 година тражи посмртне остатке свог оца Гојка /53/ и брата Драгана /27/ који су убијени у априлу 1992. на кућном прагу у Сарајеву, али и свих осталих несталих Срба у име организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

„Молим све који могу да нам помогну од најнижег до највишег нивоа власти да нам помогну у свакој ситуацији у процесу тражења несталих, јер ми не можемо то сами без битних субјеката цјелокупне заједнице“, изјавила је Кокот.

Према њеним ријечима, још се у Сарајеву траже 183 Србина нестала од Илиџе до Башчаршије, те 393 на Сарајевско-романијској регији до Горажада.

Предсједник Општинске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново Горан Тимотија изјавио је да се Дан несталих и погинулих бораца обиљежава да би одржали културу сјећања и апеловали на све надлежне институције које се баве процесом тражења несталих лица.

Тимотија, који је и замјеник предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, подсјетио је да је 2000. године 15. септембар проглашен за Дан несталих и погинулих бораца Репубике Српске јер је на тај дан процентуално највише нестало српских бораца, те да Градска организација Источно Сарајево овај Дан уобичајено обиљежава 14. септембра.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Јован Голијан истакао је да је ова градска организација основана и подмлађена да би се сачувало сјећање на људе који су уградили своје животе у темеље Српске и да се дозоволи да се овакве организације гасе.

Према његовим ријечима горући проблем ове организације уз тражење несталих је незапосленост дјеце погинулих, те навео да је око 90 одсто дјеце погинулих бораца са високом стручном сптремом је запослено уз помоћ Владе и Завода за запошљавање Републике Српске, те да остаје проблем запошљавање дјеце за која до сада није ријешено то питање.

Након што су делегације Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево и општина Града Источно Сарајево и општине Рогатица, положиле вијенце на Војничком спомен гробљу на Сокоцу, у манастиру Светог Георгија на Равној Романији служен је парастос за погинуле српске борце у минулом одбрамбено-отаџбинском рату.

/Срна/