КУЛИЋ: ПОНОСНИ СМО НА 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

325

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић најавио је да ће ова институција 14. септембра свечано и са поносом обиљежити 30 година свог успјешног рада.

Кулић је рекао новинарима у Источном Сарајеву да су оснивачи Универзитета 1992. године жељели да постане модерна научно-образовна и умјетничка институција која ће унаприједити развој Републике Српске.

– Од скромних почетака 1992. године, прерасли смо у изузетно озбиљну и препознатљиву високо-школску установу у Републици Српској и шире. Наш понос су студенти, а до сада их се уписало више од 45.000. На првом циклусу је дипломирало 20.820 студената, на другом 1.980, а докторску дисертацију одбранила су 493 кандидата – навео је Кулић.

Ректор је изразио жаљење што један број њих своје знање преносе у другим земљама те изразио наду да ће се они вратити и стечено искуство у иностранству даровати Републици Српској и њеном народу.

Кулић је истакао да Универзитет од основања до данас не би постигао без помоћи и подршке институција Српске. Посебну захвалност изразио је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу који, како је рекао, изузетно добро схватају позицију и контекст овог стратешки значајног Универзитета, посебно за источни дио Српске.

Он је истакао да су уложена значајна средства за инвестиције на овом Универзитету, наводећи да ће убудуће бити трајно ријешено питање простора Факултета физичког васпитања и спорта Пале, да ускоро почињу радови на изградњи Ректората и Музичке академије, те да се реализују активности на адаптацији зграде Медицинског факултета у Фочи и пројекта енергетске ефикасности на Технолошком факултету у Зворнику. Укупна вриједност свих ових инвестиција прелази 25 милиона КМ.

Кулић је навео да је у наредну академску годину планиран упис на 110 студијских програма првог, другог и трећег циклуса студија, а да се будућим студентима пружа могућност уписа на модернизоване студијске програме, у савремено опремљеним амфитеатрима, учионицама и лабораторијама.

– Када је у питању студентски смјештај, Влада Републике Српске је уложила значајна средства за изградњу нових студентских домова – изјавио је Кулић.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву Јелена Крунић истакла је да Универзитет биљежи значајан напредак у области научно-истраживачког и умјетничког рада и међународној видљивости и препознатљивости кроз позиционирање и напредовање на свјетским ранг листама универзитета.

Према Вебометриксовој ранг-листи универзитета, Универзитет у Источном Сарајеву се налази на 3. мјесту Универзитета у БиХ и 3.442 мјесту у свијету. Универзитет је један од четири универзитета у БиХ који се налази на престижној СЦИмаго институшн ранкинг листи.

– Од 2021. године је уврштен и на међународну листу У-Мултиранк, као једна од двије високошколске установе из БиХ, гдје је сврстан у Топ 25 институција у области `иновативних облика оцјењивања`. Посебно значајно је истаћи да се на листи два одсто најбољих научника на свијету по утицају цитираности у току 2020. године, налази укупно шест истраживача из БиХ, од чега су два из Републике Српске и оба са нашег Универзитета – навела је Крунићева.

Она је додала да се међународна препознатљивост огледа и у учешћу Универзитета у мрежама и асоцијацијама универзитета, као и кроз преко 90 међууниверзитетских и више од 140 посебних споразума о сарадњи, укључујући и 40 Еразмус плус споразума за размјену студената и наставника.

Декан Медицинског факултета Фоча Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић нагласио је да је овај факултет четири године припремао програм опште медицине на енглеском језику, те да су успјели уписати трећу генерацију студената из иностранства који студирају на енглеском.

– Постоји велико интересовање људи из иностранства за студирање код нас. Тренутно имамо 30 студената из Индије, Бангладеша, Египта, Италије и региона западног Балкана, што је мултикофесионална и мултинационална структура која борави у мањој средини као што је Фоча – истакао је Бокоњић.

С обзиром на јасне позиције на међународним ранг-листама универзитета, декан Економског факултета Пале Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Божић рекао је да је Сенат Универзитета указао на несврсисходност спровођења пројекта рангирања високошколских установа у Републици Српској, јер реализација циљева овог пројекта може резултирати неповољним појавама у високом образовању у Српској, посебно када су у питању два јавна универзитета, због чега Универзитет није учествовао у његовом спровођењу.

Када је у питању усвојена Мрежа високошколских установа и студијских програма Српске за период 2022-2023. година, Божић је изјавио да Сенат Универзитета сматра да треба одредити рок од двије године у оквиру којих ће универзитети извршити унутрашњу реорганизацију студијских програма да би се спријечило њихово евентуално укидање или замрзавање, што би довело до угрожавања даљег развоја универзитета.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић позвао је све матуранте у Републици Српској да упишу студије на неком од факултета или академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Као разлог за то навео је одличан професорски кадар којим располаже овај универзитет, бесплатно школовање који је новим Законом о високом образовање обезбијеђен за све студенте два јавна универзитета, као и бројне активности које организује студентски Парламент.

/Срна/