НЕМА НЕПОСРЕДНИХ САЗНАЊА О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ У САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКОЈ РЕГИЈИ

235

Члан регионалног Актива директора средњих школа у Сарајевско-романијској регији Бранка Ковачевић изјавила је Срни да је у школама присутна појава разних облика вршњачког насиља, али да нема непосредних сазнања да је у тој регији изражена појава вршњачког насиља и малољетничке делинквенције.

„Будући да нека д‌јеца и не говоре да су били жртве вршњачког насиља, а неке школе и не пријављују све случајеве, уколико и постоје статистички подаци о броју случајева вршњачког насиља, питање је колико су поуздани“, истакла је Ковачевићева.

Она је оцијенила да би, с циљем превенције непожељних облика понашања, корисно било ангажовање школског полицајца и детектора за откривање покушаја уношења непожељних предмета.

Ковачевићева сматра да је континуирано стицање знања и компетенција запослених – руководства школе, стручних сарадника, професора, а по потреби и осталих запослених неопходно за унапређење безбједности у школи, као и превентивни рад са ученицима и родитељима који би, осим школе, проводиле и друге надлежне институције.

/Срна/