ОБИЉЕЖАВАЊЕ 30 ГОДИНА ОД ДОБРОВОЉАЧКЕ 3. МАЈА И НА МЈЕСТУ ЗЛОЧИНА

365

У Источном Сарајеву и федералном Сарајеву 3. маја биће обиљежено 30 година од злочина који су паравојне муслиманске формације извршиле над припадницима ЈНА у тадашњој сарајевској Добровољачкој улици, саопштио је помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић.

Он је нагласио да да је током 2. и 3. маја 1992. године у Сарајеву убијен 31 припадник ЈНА, 71 рањен, док је 207 заробљено и мучено.

Граонић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је 11 припадника ЈНА убијено 2. маја 1992. године када су бошњачке и хрватске паравојне формације „Зелене беретке“, „Патриотска лига“, МУП и Територијална одбрана напале Дом ЈНА и Команду Друге војне области у Сарајеву.

Према његовим ријечима, 3. маја 1992. године нападнута је колона ЈНА приликом мирног повлачење када је убијено јој девет припадника ЈНА, 26 рањено, 207 заробљено и одведено у сарајевске логоре.

„Правде за ове жртве и даље нема. Свједоци смо да је недавно Суд БиХ за злочин над осам припадника ЈНА који су стријељани у Великом парку у Сарајеву ослободио команданта Специјалне јединице /МУП-а такозване РБиХ/ Драгана Викића и остале одговорне, што показује да за српске жртве у правосудном систему БиХ нема адекватне сатисфакције“, истакао је Граонић.

Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ 26. априла поново подигло оптужницу у случају „Добровољачка“ којом је обухваћено 10 лица, истичући да остаје да се види какав ће бити исход овог судског поступка.

„Видјели смо да оно што је до сада било не даје нам наду да ће жртве доживјети сатисфакцију и да ће злочинци одговарати“, истакао је Граонић.

Он је рекао да обиљежавање 30 година од злочина у Добровољачкој почиње 3. маја у 10.00 часова служењем парастоса за убијене припаднике ЈНА у цркви Великомученика Георгија у Миљевићима, у 10.40 часова планиран је полазак аутобуса у Добровољачку улицу у федерално Сарајево.

Граонић је рекао да ће се колона кретати правцем Враце-Грбавица-Скендерија-Добровољњачка улица, те да ће на овој дионици бити обустављен саобраћај у договору са МУП-ом Кантона Сарајево.

Према његовим ријечима, у 11.00 часова у Добровољачкој улици планирана је мирна шетња до мјеста до постоља гдје ће бити положено цвијеће и прислужене свијеће, док је у 11.50 часова планиран повратак у Источно Сарајево.

Граонић је рекао да је Одбор испоштовао све процедуре и добио одобрење за обиљежавање овог догађаја на мјесту страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Он је рекао да су за одлазак у Добровољачку улицу обезбијеђена четири аутобуса преживјелих учесника и грађана, те да очекује да ће овај скуп протећи мирно уз обезбјеђење Кантоналног МУП-а Сарајево.

Граонић је рекао да ће обиљежавању ових догађаја присуствовати највиши званичници Републике Српске, српски представници у заједничким институција БиХ, руководства општина и градова, чланова породица погинулих ЈНА из Србије, као и делегације невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је додао да ће у оквиру обиљежавања помена јасеновачким жртавама у Доњој Градини у недјељу, 1. маја, у храму Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици у 8.30 часова бити служена Света архијерејска литургија.

Граонић је рекао да ће програм бити настављен у Доњој Градини у 11.15 часова полагањем вијенаца и цвијећа на гробно поље Топлола, док је од 12.00 до 13.00 часова планиран парастос и помен жртвама усташког злочина на гробном пољу Храстови, док је у 13.00 часова планирано обраћање највиших званичника Републике Српске и Србије.

Он је рекао да је организатор ових догађаја Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, а под покровитељством предсједника Републике Српске.

/Срна/