ОДЛУКА О НОВОМ ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИКУ У НАРЕДНИХ НЕКОЛИКО СЕДМИЦА

474

Одлука о избору новог високог представника у БиХ могла би бити донесена у наредних неколико седмица, а Влада Њемачке, која је за ову функцију кандидовала Кристијана Шмита, увјерена је да ће он добити повјерење Савјета за спровођење мира, пишу „Независне новине“.

„Првобитно је било планирано да одлука буде донесена почетком марта, а сад је могуће да одлука буде крајем марта или наредног мјесеца. У сваком случају, очекујемо да ће Шмит ступити на дужност већ у јуну, без обзира на ово мање кашњење“, тврде њемачки извори.

У тексту се наводи да Шмит ових дана покушава да ступи у контакт са највишим државним функционерима, да жели свима да представи концепт и планове.

План је, како даље пише, да Шмит тијесно сарађује са Канцеларијом специјалног представника ЕУ у БиХ, а заједно ће радити на спровођењу реформске агенде за ЕУ, као и на испуњавању препорука из Мишљења Европске комисије.

„Можемо рећи да ће његов посао бити спровођење 5+2 услова за завршетак мисије ОХР-а. Да ли ће то бити посао који ће трајати двије, три, пет или више година није сврсисходно јер би се беспотребно креирао вјештачки рок који био створио непотребна очекивања и спекулације“, наводе извори листа.

Кључни циљ ће бити сарадња са САД, ЕУ и земљама чланицама ЕУ, као и осталим партнерима у Савјету за спровођење мира.

У тексту се додаје да Шмит не намјерава испустити ниједан од алата који ће му као високом представнику стајати на располагању, али да је намјера да подстакне домаће актере на реформе и конструктиван дијалог без ревизије прошлости.

/Срна/