ОТВАРАЊА УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА НЕЋЕ БИТИ У НАРЕДНИХ СЕДАМ ДАНА

400

Отварања угоститељских објеката неће бити у наредних седам дана, саопштено је из Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске – „Хорека“ након што су данас разговарали са премијером Српске Радованом Вишковићем.

„При /евентуалном/ отварању ће се морати поштовати све епидемиолошке мјере у вези са вирусом корона, и то у баштама и унутар објеката, према мјерама из новембра прошле године, односно према квадратури објекта“, навели су из овог удружења.

У саопштењу је наведено да Републички штаб за ванредне ситуације неће ограничавати радно вријеме, већ ће одлуку о његовом трајању пренијети на локалне заједнице, које ће у складу са епидемиолошком ситуацијом доносити одлуку на том плану.

„Шалтерска продаја и достава може да се врши до 22.00 часа, умјесто до 21.00 час као до сада. Влада ће због затварања угоститељских објеката признати укупне пријављене доприносе на плате у марту“, наводи се у саопштењу о условима договореним ради олакшавања рада и опстанка свим привредницима из угоститељског сектора.

Из „Хореке“ истичу да ће се оформити стручна комисија коју ће чинити чланови тог удружења, Министарства трговине и туризма, Пореске управе и Министарства финансија.

„Она ће анализирати порезе и доприносе у овом сектору ради остваривања бенефита за раднике, послодавце и државу. Мјере за помоћ угоститељству у Републици Српској за април биће дефинисане у зависности од почетка рада објеката“, истичу из „Хореке“.

Послодавцима из сектора туризма и угоститељства омогућено је постизање репрограма са Пореском управом за доспјеле обавезе пореза и доприноса, с тим да се захтјеви подносе појединачно.

„Постизањем репрограма стичу се услови за добијање пореског увјерења. Такође, договорена је одгода плаћања рачуна за електричну енергију на 90 дана уз појединачно подношење захтјева“, саопштено је из „Хореке“.

/Срна/