ОТВОРЕН ТРИНАЕСТИ МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ СИМПОЗИЈУМ “AGROSYM“

293

Тринаести Међународни пољопривредни симпозијум „Agrosym“, на којем ће бити представљено радови из пољопривредних и шумарских наука, екологије и заштите животне средине, те производње и прераде хране, отворен је 6. октобра у хотелу Термаг на Јахорини, уз учешће стручњака из 80 земаља.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Весна Милић истакла је да су рецензенти прихватили 658 радова из 80 земаља, те да је фокус симпозијума на обезбјеђивању довољне количине хране и да је један од уводних реферата везан за производњу пољопривредних производа до 2050. године, као и утицај климатских промјена на производњу хране и постковид утицај на пољопривредну производњу.

Првог дана су презентована три уводна рада, док другог дана одржавања симпозијума почиње рад по секцијама, а пријављено је 750 учесника. Дио учесника ће орално излагати своје радове, а дио учесника ће радове презентовати онлајн или помоћу постер секције.

Проректор за науку, истраживање и развој на Универзитету у Источном Сарајеву проф. др Јелена Крунић истакла је да је симпозијум најбоље рангиран научни скуп у Републици Српској на којем је присутно више од 700 учесника из 80 земаља, што најбоље говори о његовом значају.

На отварању скупа је уприличена и изложба типичних и традиционалних производа. У суботу, 8. октобра, планиран је излет у Мостар, а у недјељу, 9. октобра, свечано затварање и посјета Сарајеву.

Организатор четвородневног скупа је Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву са Пољопривредним факултетом из Београда и Медитеранским агрономским институтом из Барија, у сарадњи са 38 институција из земље и свијета.