ПОЗИВ ГРАЂАНИМА ДА РЕГУЛИШУ СТАТУС ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА

401

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске позвао је грађане који још немају здравствено осигурање да посјете надлежне пословнице Фонда како би регулисали свој статус.

– Иако се још финансирају здравствене услуге за осигуране и неосигуране грађане, по укидању ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона, биће укинуто и право кориштења здравствене заштите за неосигуране грађане – саопштено је из Фонда.

Из Фонда наводе да је зато веома важно да сви грађани који немају здравствено осигурање на вријеме регулишу статус у надлежним пословницама Фонда како се не би стварале гужве и чекања, будући да епидемиолошка ситуација и даље налаже опрезност.

Како се наглашава, то се посебно односи на грађане који су раније по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање и који до данас нису регулисали свој статус осигурања.

Из Фонда подсјећају да Република Српска већ више од годину дана због актуелне епидемиолошке ситуације финансира здравствене услуге за све грађане /осигуране и неосигуране/ у јавним здравственим установама.

У Фонду наводе да је њихов циљ да сваког грађанина који нема утврђен основ за пријаву на здравствено осигурање, пријаве на осигурање једном од законом предвиђених могућности како нико по укидању ванредне ситуације не би остао без осигурања.

Фонд је и недавно на својој интернет страници објавио изјаву коју је потребно попунити приликом пријаве на осигурање како би убрзали процес пријаве.

– На интернет страници Фонда на линку https://www.zdravstvo-srpske.org/files/dokumenti/Informacija_22_biro1.pdf грађани могу да се детаљније информишу о могућностима пријаве на здравствено осигурање. Осим тога, позивом на број 051 249 171 могу да добију и додатне информације – наводе из Фонда.

Фонд од раније, у сарадњи са Пореском управом Српске, има могућност да у систему Пореске управе провјери да ли лице остварује приходе или не, па више није потребно да одлазе у Пореску управу како би добили потврду о личним примањима. То ће, такође, знатно убрзати процес пријаве на здравствено осигурање.

Из Фонда подсјећају да је измијењени Закон о здравственом осигурању Српске, чија је примјена почела почетком прошле године, дао широк спектар могућности пријаве на осигурање.

Посебно су заштићене друштвено осјетљиве категорије попут дјеце до 15 година, трудница, породиља, старијих од 65 година, обољелих од малигних болести и дијабетеса који се на здравствено осигурање у случају да немају ниједан други основ могу пријавити због свог здравственог статуса, што раније није био случај.

/Срна/