ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ХЕ „БУК БИЈЕЛА“ Брнабић: Нови почетак у односима Србије и Српске, али и у односима цијелог региона

372

Премијери Република Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић положили су камен темељац за градњу Хидроелектране (ХЕ) „Бук Бијела“ на реци Дрини, на истоименом локалитету код Фоче. Овим чином озваничен је почетак градње високопрофитабилне фабрике струје на шта се чекало дуже од пола вијека.

Брнабић је изјавила да је градња Хироелектране „Бук Бијела“ нови почетак у односима Србије и Српске, али и у односима цијелог региона.

Овим ће Српска и Србија показати како се ради у интересу будућих генерација. Ово нам даје енергију и храброст да размишљамо и о много већим пројектима – поручила је Брнабићева пре полагања камена темељца за градњу прве од три хидроелектране која ће бити изграђена у склопу Хидроенергетског система „Горња Дрина“.

Пројекат који значи опстанак и просперитет

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да пројекат изградње Хидроелектране „Бук Бијела“ на ријеци Дрини значи живот, повезивање, опстанак и просперитет.Република Српска је поносна што овај пројекат ради заједно са Србијом и што ће на понос грађана Српске и Србије пројекат који је предвиђен да се ради шест година свести да то урадимо и пре четири године – рекао је Вишковић пје церемоније полагања камена темељца за изградњу ХЕ „Бук Бијела“ код Фоче. Напоменуо је да се више од 60 година чека да се крене у реализацију овог пројекта.

Након изградње ХЕ „Бук Бијела“, која би требало да траје пет година, низводно од ње градиће се и хидроелектране „Фоча“ и „Паунци“.

У заједничком предузећу ХЕС „Горња Дрина“ предузеће „Електропривреда Србије“ имаће удио од 51 одсто, а „Електропривреда Републике“ Српске 49 одсто.

Пуних 50 година чекало се на реализацију овог стратешки важног инфраструктурног пројекта ХЕ „Бук Бијела“ са 57 метара високом бетонском гравитационом браном, која има највећу инсталисану снагу 93,52 мегавата и очекивану годишњу производњу од 332 гигават-часа.

Изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ на Дрини заједно ће финансирати електропривреде Србије и Српске са око 220 милиона евра.

На почетних тридесетак километара тока Дрине на подручју општине Фоча планирана је изградња три хидроелектране.

Ово је најзначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат горњег тока Дрине који има дуги историјат пројектовања, од 1965. године. Идејни пројекат је завршен 1970. године, када је завршена и експропријација земљишта.

Коначни подухват, због бројних потешкоћа, предузеле су тек Република Српска и Србија, пише Срна