ПОЧИЊЕ СЕРТИФИКОВАНА ЕДУКАЦИЈА ПИЛОТА ДРОНА

299

Научноистраживачки институт Паневропског универзитета „Апеирон“, одсјек за истраживања у саобраћајном инжењерству и осталим техничким наукама, организује нови пројекат, први те врсте у Босни и Херцеговини – едукацију за сертификованог оператора/пилота дрона.  

Са 20 сати наставе, теоријско и практично оспособљавање летења дроном у складу је са важећим прописима у Босни и Херцеговини и стандардима Европске Уније у области летења дроном. Едукација је отворена за све грађане старије од 16 година, као и за правна лица и предузетнике који желе својим запосленима да обезбиједе обуку. Цијена је 250 КМ по особи, и полазницима се по завршетку додјељује цертификат о стручној оспособљености за оператора, односно пилота дрона, отворена категорија – подкатегорија А1, А3. За потребе теоријског дијела обуке предвиђен је приручник по цијени од 50 КМ. Студентима Универзитета „Апеирон“ и ученицима Средњошколског центра „Гемит-Апеирон“ за програм обуке одобрен је попуст у износу од 20%.

„Ово је допринос Паневропског универзитета легализацији и безбједности летења дрона. Конкретно, у Босни и Херцеговини више од 200 летјелица овог типа је у употреби по разним основама, чији власници нису едуковани у складу са важећим прописима ДЦА БИХ – Дирекције за цивилну авијацију БиХ и стандарда Европске Уније. Универзитет за обуку посједује дронове новије генерације DJI mini DRON, а наставу изводе међународни инструктори за управљање дроном, “ нагласио је проф. др Данислав Драшковић, пројект менаџер програма и декан Саобраћајног факултета Унивезитета „Апеирон“.

Едукација ће бити организована у Бањој Луци, од 29. до 30. априла, Бијељини од 12. до 14. маја и Источном Сарајеву у периоду од 26. до 28. маја.