ПОЧИЊЕ УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

217

Упис ученика у први разред у Средњој школи “28. јуни” у Источном Новом Сарајеву и Средњошколском центру “Источна Илиџа” биће обављен 13. и 14. јуна, те 20. 21. и 22. јуна.

За ученике који имају 60 и више бодова јунски уписни рок је 13. и 14. јун, а за оне са мање бодова 20, 21. и 22. јуна, објављено је на званичним страницама школа.

За упис у први разред средње школе потребно је приложити оригинална свједочанства од шестог до деветог разреда основне школе, оригиналну диплому, свједочанство о завршеној основној школи, као и оригинал родни лист или овјерену копију овог документа, не старије од шест мјесеци.

Будући средњошколци могу приложити и диплому “Вук Стефановић Kараџић”, као и додатне дипломе за изузетан успјех или оне освојене на неком такмичењу.

Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова, а бодовање врши на основу општег успјеха у основној школи, успјеха из пет предмета значајних за занимање у стручним школама, смјеру у гимназији или одсјеку у умјетничким школама, за који кандидат конкурише, те на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

У први разред средњих школа Српске у школској 2022/2023. години планиран је упис 10.041 ученика распоређених у 445 одјељења.

Од наведеног броја, планом је предвиђен упис 7.718 ученика у занимања четвртог степена сложености, те 2.323 ученика за трећи степен.

Јавним конкурсом одређена су два уписна рока, и то јунски рок од 13. до 24. јуна и јулски рок од 4. до 15. јула.

/Срна/