ПРЕДСТАВНИЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДАНАС СА ВУЧИЋЕМ У БЕОГРАДУ

328

Састанак председника Србије Александра Вучића са званичницима Републике Српске поводом избора Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ биће одржан данас у Београду, након што је Вучић позитивно одговорио на захтев из Бањалуке, потврђено је за РТРС из кабинета председнице Републике Српске.

Састанку ће, поред Цвијановићеве, присуствовати предсједник Владе РС Радован Вишковић, предсједник Скупштине Недељко Чубриловић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и представници парламентарних странака у Републици Српској.

Додик је раније изјавио да ће у наредних неколико дана бити одржан састанак званичника Републике Српске и Србије ради консултација у вези са, како је рекао, незаконитим покушајем постављања високог представника у БиХ.

Додик је за Срну изјавио да је председница РС Жељка Цвијановић већ упутила писмо званичницима Србије јер је Србија потписник Дејтонског споразума, а самим тим и Анекса 10 у којем је јасно наведено да су само стране потписнице надлежне да „траже постављање високог представника“.

Нагласио је да „због елементарног непоштовања владавине права у виду кршења Анекса 10“, Република Српска не може да прихвати наметање било које личности за високог представника, преноси РТРС.

„Стране потписнице Дејтонског мировног споразума морају да утврде приједлог који се потом потврђује релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН, а не да некакви амбасадори и нека самозвана тијела покушавају да нам намећу високе представнике, кршећи међународно право“, поручио је Додик.