ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ БиХ ПОДРЖАО УКИДАЊЕ АКЦИЗА НА ГОРИВО И СМАЊЕЊЕ ПДВ-А

318

Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојио је Приједлог закона о измјенама закона о акцизама у БиХ, којим се укидају акцизе на нафтне деривате у трајању од шест мјесеци.

Закон је разматран по хитној процедури, а подржан је једногласно.

Да би измјене Закона ступиле на снагу, потребно је да их потврди Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Посланици у Представничком дому нису подржали Приједлог закона о забрани злоупотребе појма геноцид који су у парламентарну процедуру упутили СНСД и Српски клуб.

За закон је гласало 16 посланика, док је против био 21 парламентарац странака са сједиштем у Сарајеву, због чега су посланици СНСД-а и Српског клуба напустили сједницу.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић изјавио је да је овај дом, одбивши Приједлог закона о забрани злоупотребе појма геноцид, одбацио могућност да сви грађани у БиХ буду равноправни.

Није усвојен ни Приједлог закона, посланика Сњежане Новаковић Бурсаћ, Небојше Радмановића, Обрена Петровића, Сање Вулић, Драгана Богданића и Љубице Миљановић о допуни Закона о порезу на додату вриједност  којим би ПДВ на основне животне намирнице и лијекове био смањен са 17 на 10 одсто.

Усвојен је Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у посланика Мирка Шаровића који подразумијева смањење ПДВ-а на пет одсто.