ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ПАМЕТНЕ БАШТЕ“

351

У Источном Сарајеву данас је организован инфо-дан на којем је представљен пројекат „Систем за мониторинг и управљање производњом у заштићеном простору – Паметна башта“.
Инфо-дан организовао је Пољопривредни кластер „СРП“, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Пољопривредним и Електротехничким факултетима Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је да је циљ да формирају први центар дигиталне пољопривреде у Републици Српској, али и цијелом региону.

„Већ смо обавили разговоре са два привредна друштва која су заинтересована за производе који ће бити представљени данас, као и јединиствени систем за управљање пластеничком производњом, те позивамо надлежна министарства да се укључе и да подршку оваквим пројектима који треба да резултирају реализацијом првог центра дигиталне пољопривреде“, рекао је Поповић новинарима.

Према његовим ријечима, Електротехнички факултет је, заједно са Пољопривредним, радио на реализацији пројекта гдје је креирано микропроцесорско управљање са параметрима из пластеничке производње који се своде на мјерење температуре, влажности земљишта, притиска и управљање свим уређајима који су постављени у један овако паметни пластеник.

Менаџер пољопривредног кластера „СРП“, који је и носилац овог пројекта, Жељка Пејовић напоменула је да је реализацију пројекта омогућило Министарство пољопривреде Републике Српске, који су обезбиједили финансијска средства.

„Подржали су нас са 7.360 КМ и мислим да смо овако удружени направили сјајну ствар која ће сигутрно ући у једну ширу употребу. На овај начин доказујемо да идемо у корак са временом и да пратимо нове технологије које ће пољопривредним произвођачима бити на првом мјесту, јер ће им олакшати и унаприједити пољопривредну производњу“, навела је она.

Она је појаснила да ће путем мобилне апликације корисници у сваком моменту моћи приступити подацима о стању у пластенику када је ријеч о влажности ваздуха и земљишта у башти, темперетури, а могуће је и отварати и затварати вентилацију, наводњавати, пунити кацу за воду.

„Не морате бити близу, имаћете све информације. Планирана је и надоградња, ово је тек почетак једне велике и добре приче“, поручила је она.

Пејовићева је истакла да је до сада подржана набавка пластеника за 548 призвођача, што је веома велики број, а сада ће путем новог пројекат РЕАДП, који је почео прошли мјесец, бити омогућимо заинтересованим произвођачима да набаве овај систем и да на тај начин унаприједе производњу.

Продекан за наставу на Пољопривредном факултету Игор Ђурђић изразио је наду да ће пројекат заживјети и да ће бити много заинтересованих пољопривредних произвођача.

„Основни циљ пројекта је да се побољша пољопривреда, односно повртларска производања, а самим тим и да се пољопривредним произвођачима поједностави посао. Пољопривреда више није као што је некада била. Потребно је пратити модерне трендове који су заживјели у свијету“, констатовао је он.

Професор на Пољопривредном факултету Грујица Вицо рекао је да је пројекат реализован на тему креирања прототипа једне паметне баште, система за онлајн мониторинг и управљање пластеничком производњом.

Он каже да је ово једна у низу активности на Универзитету у Источном Сарајеву из области дигитализација пољопривреде, те да је креиран интердисциплинарни тим истраживача са пољопривредног и Електротехничког факултета.

„У посљедње двије до три године успјели смо да креирамо око три, четири нова рјешења која су специфична јер су прихватљива и најмијењена малим пољопривредним газдинствима и газдинствима у брдско-планинском подручју.

Постоје разна ИТ рјешења у пољопривреди, али је већина њих намијењена за велика пољопривредна газдинства, а специфичност нашег производа је у томе што је прилагодљив за газдинства каква су на нашим просторима“, рекао је он.

Вицо је напоменуо да постоји веома добра повезаност факултета са пољопривредницима и осталим субјектима и да им долазе са проблемима које рјешавају на овај начин.

/СРНА/