ПРЕДУЗЕТИ МЈЕРЕ ЗАШТИТЕ ТОКОМ СКИЈАШКЕ СЕЗОНЕ НА ЈАХОРИНИ

632

Надлежне институције, Олимпијски центар „Јахорина“, угоститељи и хотелијери морају предузети све неопходне мјере заштите од вируса корона у току скијашке сезоне на Јахорини да би се омогућило одвијање привредних активности и зимске туристичке сезоне без угрожавања здравља корисника, речено је на састанку поводом отварања зимске сезоне.

„То је важно да би се испоштовали потребни услови, а рад пословних субјеката на Јахорини одвијао у мјери у којој је то могуће“, закључено је на састанку на иницијативу Инспектората Републике Српске који је одржан са представницима релевантних институција с циљем усаглашавања дјеловања на спровођењу мјера заштите.

Састанку су присуствовали представници Инспектората Српске, општина Пале и Трново, Полицијске управе Источно Сарајево, Института за јавно здравство, Удружења хотелијера Јахорина, Олимпијског центра „Јахорина“ и Горске службе спашавања овог центра, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Из Инспектората су подсјетили да су протеклог викенда већ почели са појачаним надзором поштовања епидемиолошких мјера у угоститељским и смјештајним објектима на Јахорини, те утврдили да дио објеката још није почео са радом и да су припреме у току.

„Инспектори су у овим случајевима упозорили субјекте да су обавезни спроводити све прописане мјере. У објектима који су затечени у раду нису утврђене неправилности, а субјектима је додатно скренута пажња да могу очекивати појачан инспекцијски надзор, који ће се по потреби вршити и уз подршку припадника полиције“, наводе из Инспектората.

Из ове институције истичу да је циљ инспекције да се путем поштовања мјера и организације рада у складу са препорукама Института за јавно здравство омогући одвијање привредних активности и зимске туристичке сезоне без угрожавања здравља корисника.

Олимпијски центар „Јахорина“ је на том плану предузео низ мјера као што су ограничен број корисника гондоле, повећан број локација за куповину ски-паса, могућност онлајн куповине ски-паса с циљем смањења физичког контакта са другим корисницима, дезинфекције жичаре и гондола.

Из Инспектората су подсјетили да су угоститељи и хотелијери обавезни да се придржавају мјера у погледу организације радног простора и ограничавања броја лица која истовремено могу боравити у објекту, мјера дезинфекције простора, коришћења личне заштитне опреме и поштовања физичке дистанце.

„Неодговорно понашање и несавјесни појединци који угрожавају здравље грађана биће строго санкционисани, те апелујемо на пословне субјекте да се не излажу ризику од кажњавања и изрицања мјере забране рада“, поручили су из Инспектората и додали да пословни субјекти на Јахорини и у цијелој Српској у наредним данима могу очекивати учесталије доласке инспектора на дневном нивоу, у радне дане и викендом.

/Срна/