ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ФОРМИРАЊА САО РОМАНИЈА

596

На данашњи дан прије три деценије формирана је Српска Аутономна Област /САО/ Романија која је била једна од српски области које су постојале у првој фази оснивања Републике Српске.

САО Романија је реорганизацијом српских аутономних области 21. новембра 1991. године, спојена са САО Бирач и тада је настала САО Романија-Бирач, која је 9. јануара 1992. године ушла у састав Српске Републике Босне и Херцеговине.

САО Романија-Бирач обухватала је планине Романију, Јахорину, Требевић и Сјемећ, те Гласиначко и Сарајевско поље, као и регион Бирач.

У саставу САО Романије и Бирча биле су општине Пале, Соколац, Шековићи, Власеница, Милићи, Олово, Хан Пијесак, Рогатица, Зворник, Братунац, Сребреница и дијелови сарајевских општина које су након Дејтона припале Федерацији БиХ.

Република Српска је током оснивања и досадашњег постојања имала четири карактеристичне фазе од којих је прва оснивање српских аутономних области и регија као интегралних дијелова Југославије /до краја 1991. године/.

Друга фаза била је формирање посебног српског државног ентитета који је објединио српске аутономне области и који је федерална јединица у Југославији /јануар−август 1992. године/.

Након ове фазе, дошло је до дефинисања Републике Српске као независне државе изван БиХ и Југославије /1992−1995. година/, а четврта фаза била је Република Српска као ентитет унутар БиХ, након потписивања Дејтонског споразума.

Закључивањем Дејтонског споразума, Република Српска је призната као интегрални дио БиХ, као један од два ентитета.

Скупштина српског народа Босне и Херцеговине /касније Народна скупштина Републике Српске/ основана је 24. октобра 1991. године.

Посланици Скупштине 9. јануара 1992. године усвојили су Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. Овај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Професор Радомир Нешковић са Факултета политичких наука у Бањалуци у књизи “Недовршена држава – политички систем БиХ” наводи да је кључни субјект формирања Републике Српске, као српског државног ентитета на простору БиХ, била Српска демократска странка.

Он је навео да је ова политичка партија постала легитимни државотворни субјект српског народа у БиХ, јер је на изборима 1990. године добила више од двије трећине бирача из српске етничке нације.

“Српски државни ентитет у БиХ је креација Српске демократске странке у сложеним околностима дисолуције Југославије и призната је од великих сила као интегрални дио БиХ”, наводи Нешковић.

С обзиром на то да је ова политичка странка настала као оригинална организација Срба на подручју Хрватске и БиХ, она није била политички везана за страначке централе у Београду.

“Због самосталне политичке позиције, независне од званичног Београда, Српска демократска странка је имала могућност да самостално креира политичка рјешења за српски народ у БиХ, без сагласности званичног Београда”, каже Нешковић.

/Срна/