УХАПШЕН ПРИПАДНИК МУП-а СРПСКЕ И БИВШИ САВЈЕТНИК ДРАГАНА МЕКТИЋА

362

Министар унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Драган Лукач рекао је да је у оперативној акцији „Транспортер“, коју реализују полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске по наредбама Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ, јутрос ухапшен један инспектор МУП-а Српске.

„Он је у ранијем периоду био суспендован. Ово што је још горе, према неким информацијама које имамо, сигурно неће бити једини и биће их у наредном периоду још. Али, као што би наш народ рекао, ми смо кренули да чистимо смеће испред свог прага“, рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Министар је позвао све оне друге који „имају таквих“ у својим организацијама да их на вријеме пријаве полицији да се могу борити против тога, а нарочито против најтежих кривичних дјела по питању злоупотребе и трговине наркотицима.

Лукач је рекао да је до сада у акцији „Транспортер“ ухапшено девет особа које се доводе у везу са организованим криминалитетом на подручју Бањалуке, Градишке и Тузле.

„То говори да криминалци не познају границе. Они су проширили своје дјеловање на читав регион и морамо са свим полицијским агенцијама у региону да се боримо против организованог криминала на храбар начин. Овдје се ради већ о људима који су стекли милионе трговином дрогом. Нису наивни или неки ситни играчи. Овдје је потребно и храбрости полиције и тужилаштава да би се изборили са овом пошасти“, рекао је Лукач.

Он је потврдио да је и Бојан Цвијетић, савјетник бившег министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића, приведен јутрос у акцији „Транспортер“.

Лукач је, одговарајући на новинарска питања, рекао да шкаљарски и кавачки криминални кланови имају своје пипке у региону, Црној Гори, Србији и БиХ.

„У протеклом периоду имали смо хапшења неких припадника одређених кланова. Нажалост и повезаности наших полицијских службеника али ту борбу ћемо наставити и даље“, нагласио је Лукач.

Он је рекао да Министарство унутрашњих послова Републике Српске ради на откривању свих оних који имају везе са организованим криминалитетом.

„Да ли се налазили у редовима МУП-а Српске, било којих других организација, или самих кланова и криминалних структура, интензивно ћемо наставити ту борбу и сигурно ће веома брзо бити још хапшења“, оцијенио је министар унутрашњих послова Републике Српске.

Лукач је нагласио да ће бити ухапшени сви припадници МУП-а Републике Српске који имају било какве везе при помагању и сарадњи са криминалцима.

„Ником неће бити опроштено, неће бити ништа прикривено. Овим путем им кажем да се припреме јер ћемо их открити и доћи до тога јер најприје хоћемо да очистимо испред свог прага па да наставимо да чистимо у цијелој Републици Српској“, рекао је Лукач.

Министар је поручио да се мора борити против најтежих кривичних дјела, а то су сигурно организовани криминал и злоупотреба дрога.

„Видимо да на нашим улицама има све више дроге и наркомана. То је пошаст која се шири читавим свијетом, али и нажалост Републиком Српском и БиХ. Против тога морамо да се боримо“, нагласио је Драган Лукач.

/Срна/