У ЧЕТВРТАК ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА НЕСТАЛИХ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

322

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, поводом 22. априла – Дана несталих Сарајева и Сарајевско-романијске регије, организоваће у четвртак, 14. априла, парастос у Цркви Светог Ђорђа и полагање вијенаца и цвијећа испред Спомен-костурнице у Миљевићима.

„Желимо да се и овај пут достојанствено, уз пламен свијеће, помолимо за све душе несталих Сарајева и Сарајевско–романијске регије“, рекао је данас Срни замјеник предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Источно Сарајево Горан Тимотија.

Према протоколу овог меморијалног догађаја, у 11.00 часова биће служен парастос у Цркви Светог Ђорђа, за 11.30 часова планирано је полагање вијенаца и цвијећа испред Спомен-костурнице у Миљевићима, а у 12.00 часова обраћање званичника.

Тимотија каже да су на обиљежавање Дана несталих Сарајева и Сарајевско-романијске регије позвани чланови породица несталих, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници градских општина, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, представници Института за нестала лица БиХ и други званичници.

„На овом подручју и након 30 година ми још трагамо за 260 несталих лица, а ни до данас нема правде за насилно убијене и затваране Србе у Сарајеву“, истиче он.

Према његовим ријечима, породице умиру, и све је мање свједока о почињеном гнусном злочину од „мултиетничког Сарајева“.

„Ни након толико времена званичне власти федералног Сарајева не дају породицама, ни нашим организацијама да поставе спомен-обиљежје несталим сарајевским Србима, јер истина да Срба у Сарајеву скоро више и нема не одговара политичком Сарајеву, а такозвана међународна заједница је давно окренула главу од истине о страдању сарајевских Срба“, упозорава Тимотија.

Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Источно Сарајево, наглашава он, неће, нити смије да одустане од сталног подсјећања јавности на све шта се дешавало у Сарајеву са Србима од 1992. до 1995. године.

„У четвртак, 21. априла, у Суду БиХ биће изречена пресуда за предмет Велики парк, па се надамо да ће овај суд коначно бар једну пресуду донијети у корист сарајевских Срба или ће, нажалост, наставити праксу негирања истине о убијеним Србима у Сарајеву“, рекао је Тимотија Срни.

/Срна/