ФОНД НАМЈЕРАВА ДА ИЗМИЈЕНИ ПРАВИЛА: ТРУДНИЦАМА КРАЋИ ПУТ ДО БОЛОВАЊА

406

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС намјерава да поједностави прописивање трудничког боловања, као и обољелих од инфективних болести те непокретних лица на начин да не морају сваки мјесец долазити на комисију за оцјену привремене неспособности за рад.

– Поред унапређења контроле боловања, један од циљева измјена Правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад је и да неким категоријама поједноставимо процедуру прописивања боловања, попут трудница, осигураника који болују од инфективних болести, непокретних лица и слично да не би морали сваки мјесец долазити на комисију за оцјену привремене неспособности за рад – рекли су “Гласу Српске” у Фонду здравства.

Наглашавају да је ријеч о радној верзији правилника, а о наведеним измјенама консултовани су и упознати представници послодаваца, као и синдиката. Представници радника истичу да је и раније требало уредити процедуре за труднице које су на боловању и друге раднике који због одређених болести одсуствују са посла.

– Вријеме у којем живимо је јако стресно за све грађане, а посебно за велики број жена које су трудне и које у највећем броју случајева морају мировати и тиме не могу ићи на посао. У тим случајевима трудницама је напорно сваки мјесец ићи на комисију да би продужиле боловање. Често на комисију шаљу и чланове своје породице. Све је то компликовано и потребно је то уредити на бољи начин – навела је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и додала да се процедуре административно могу поједноставити.

Најаве измјена Правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад поздрављају и послодавци.

– Фонд здравственог осигурања на овај начин поједноставиће систем и направити рез по питању бројних злоупотреба, када је ријеч о боловањима. То ће нам помоћи да се боримо са мање папира. То је свакако помоћ и трудницима, али и докторима, јер се све може у једном бирократском процесу завршити – навео је предсједник Уније удружења послодавца РС Саша Тривић.

Из Организације ампутираца УДАС поручују да су већ дуже вријеме инсистирали на измјенама поменутог правилника.

– Потребно је да имамо што једноставнији приступ услугама. Нема потребе да сваки мјесец доказујемо нешто што је медицински доказано и за што имамо трајно рјешење. Са тим смањујемо и гужве и трошкове, али и потребу да сада, у вријеме ове пандемије, људи одлазе на комисије – нагласио је предсједник УДАС-а  Жељко Волаш.

Фонд здравства је и прије двије године, такође, измијенио овај правилник да би омогућили да родитељи дјетета које се налази на болничком лијечењу имају право на боловање у трајању болничког лијечења дјетета. Родитељи такође имају право и на привремену неспособност за рад за његу ужег члана породице и то 15 дана ако се ради о дјеци до 15 година старости, односно седам дана за старијег члана уже породице, као и до четири мјесеца, ако је у питању тешко здравствено стање дјетета до 18 година.

Бројеви и узроци

Према подацима ФЗО РС, лани је у просјеку сваког мјесеца било око 21.500 случајева боловања.

– До 30 дана у просјеку је мјесечно било 15.400, а изнад 30 дана око 6.100 случајева боловања. Један случај не значи и један радник. Примјера ради, ако један радник два пута у току мјесеца буде на боловању, он се води као два случаја – навели су у Фонду здравства.

Најчешћи узроци боловања су болести мишићно-коштаног система, тумори, проблеми у трудноћи, болести система крвотока те повреде, изолација, њега обољелог члана породице, затим професионалне болести или повреде на раду. Са појавом вируса корона изолација се је постала један од најчешћих узрока боловања.

/Глас Српске/