ШУПУТ: СВЕ ЈЕ ЧИСТО, ШТИТИЋЕМО ИНТЕРЕСЕ СРПСКЕ

321

Предсједник Комисије за концесије Републике Српске Маја Шупут изјавила је да је све чисто када је у питању изградња Хидроелектране /ХЕ/ „Бук Бијела“ на Дрини и да ће тај утемељени став бранити и у заједничкој комисији за концесије, чије је формирање у току.

Заједничка комисија за концесије, у којој ће се наћи републички експерти и њихове колеге са нивоа БиХ, требало би да до краја октобра заузме став у вези са проблематизованом градњом ХЕ „Бук Бијела“, коју заједнички настоје да реализују Република Српска и Србија, а чланови ће ускоро да се, први пут, нађу за истим столом.

Шупутова је потврдила за „Глас Српске“ да су ступили у контакт са колегама из Комисије за концесије БиХ, да су обавијештени о формирању заједничке комисије, али да још нису добили рјешења, те да их очекују наредних дана.

„Комисија за концесије Српске је спровела поступак у складу са Законом о концесијама. Сарађиваћемо, али идемо у правцу заштите интереса Српске. У овом нема ништа спорно. Ово је чак пројекат који је од користи за цијелу БиХ“, истакла је Шупутова.

Она је додала да они знају своје полазне основе, од којих не одустају, те истакла да ће више информација о самом раду заједничке комисије и свим осталим детаљима бити наредних дана.

„Имамо све раније документе, на основу којих су и спроведене процедуре за додјелу концесије, и са њима идемо пред остале колеге са нивоа БиХ. Стојимо иза тих докумената и бранимо тај став Српске у оквирима будућег рада кроз заједничку комисију“, закључила је Шупутова.

Уставни суд је у јулу, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са пројектом ХЕ на ријеци Дрини, који заједнички настоје да спроведу у дјелу Српска и Србија, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму.

Комисији за концесије БиХ је наложено да, у својству заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке ријеши спорна питања настала у вези са додјелом концесија.

/Срна/