ОТВОРЕН “ЈАХОРИНА ЕКОНОМСКИ ФОРУМ 2019”

578

На Јахорини је данас отворен дводневни “Јахорина економски форум” под називом “Економија новог доба – иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја”.

Форум је отворио извршни директор Удружења економиста Републике Српске “Свот” Саша Грабовац, а уводно обраћање одржаће предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Грабовац је том приликом истакао да тема овог форума – “Економија новог доба – иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја” изабрана због њеног значаја за развој економије.

Он је истакао да је четврта индустријска револуција увелико почела, а да домаће снаге и земље региона морају одвојити додатну енергију да би ухватили корак са развијеним земљама.

Грабовац је истакао да се то односи на промјене начина пословања, образовања, промјене у свим сферама живота, а да размишљања доносиоца одлука морају ићи у том правцу.

“Креирање друштва базираног на иновацијама и знању представља једину могућу опцију”, истакао је Грабовац, додавши да радује што носиоци власти у Републици Српској препознају значај ове теме.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић на подршци овом форуму, као и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику за контитуирану подршку овом важном скупу.

Грабовац је учесницима форума пожелио продуктиван рад.

“Надам се да ћемо донијети закључке који ће помоћи у рјешавању бројних изазова који нас очекују у будућности”, истакао је Грабовац на отварању скупа.

Циљ скупа, који организује Удружење економиста Републике Српске “Свот” у сарадњи са Савезом економиста Србије, јесте да укаже на значај окретања дигиталној економији и развоју информационо-комуникационих технологија, односно четвртој индустријској револуцији.

Скупу присуствују и премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Владе Србије Ана Брнабић, предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара, многи министри и други званичници, представници институција, пословне и академске заједнице и бројних реномираних домаћих и страних компанија.

У раду Форума првог дана учествоваће министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Међу учесницима Форума су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој Зоран Малетић и помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић.

Током скупа биће одржан низ панел-диксусија, а једна од њих планираних за први дан од 13.45 до 15.00 часова биће и она о теми “Актуелни трендови у енергетском сектору” на којој ће учествовати Ђокић, као и вршилац дужности генералног директора “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић.

Централна панел-дискусија о теми “Како креирати амбијент потребан за развој иновационих компанија” најављена је за 16.30 часова, а очекује се излагање и Рајчевића.

Од 17.45 услиједиће панел-дискусија посвећена образовном систему у 21. вијеку на којој ће се обратити и помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић.

Такође, у 17.45 часова почиње и панел-дискусија “Дигитализација, пореске управе – докле смо стигли” на којој ће Видовићева говорити о ефектима које дигитализација има на јавне приходе, као и плановима ресорног министарства и Владе Српске за даљу дигитализацију у фискалној области.

Други дан Форума почеће у 9.00 часова презентацијом иновација компаније “Колектор ЦЦЛ Бањалука” на којој ће протоколарни говор одржати министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

У 13.00 часова биће одржана панел-дискусији “Премијер са привредницима” на којој ће предсједник Владе Српске Радован Вишковић говорити о приоритетима и циљевима економског развоја. Овом панелу присуствоваће, између осталих, и Петричевић.

Званично затварање Форума планирано је за сутра у 14.15 часова.
/Срна/