АПЕЛ ДА СЕ ВОДА РАЦИОНАЛНО ТРОШИ

440

Комунално предузеће „Водовод и канализација“ из Источног Сарајева апеловало је да се вода из градског водовода троши савјесно и рационално јер је због врућине енормна потрошња, која пријети да уруши уредно водоснабдијевање свих становника града.
Из овог предузећа су навели да у градском водоводном систему има довољно воде за све потрошаче, уколико се рационално троши.

Ненамјенска потрошња је, напомињу из „Водовода“, наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење базена, прање плочника, тераса и дворишта, злоупотреба хидраната и слично.

Уколико се тренд ненамјенске и нерационалне потрошње воде настави и наредних дана, у „Водоводу“ ће бити приморани да привремено искључе са градске водоводне мреже потрошаче који воду користе за наводњавање пољопривредних и зелених површина, пуњење базена, прање плочника и дворишта.

„Нерационална и ненамјенска потрошња за посљедицу има повремено слабији притисак у мрежи, убрзано пражњење резервоара, као и нарушавање система водоснабдијевања, а крајњи резултат је отежано водоснабдијевање појединих дијелова града“, истичу из „Водовода“.

Посебан акценат и нерационална потрошња је примијећена у заливању пољопривредних површина рано ујутро и од 18.30 до 21.30 часова.

„Разматрамо и могућност ограничавања дотока воде за поједина насеља у складу са бројем становика и стварним потребама увећан за одређени проценат“, додају из „Водовода и канализације“.

/Срна/