ДО КРАЈА ЈУНА ПРОМЈЕЊИВО ВРИЈЕМЕ УЗ ОСЦИЛАЦИЈУ ТЕМПЕРАТУРЕ

424

И других петнаест дана мјесеца јуна ће задржати карактер промјењљивог времена уз осцилације температуре. Наставиће се са зоналним висинским струјањем и „упадом свјежијег ваздуха умјерених ширина измељу 26 и 27.јуна које ће донијети ново освјежење и мали пад температуре. Јутра ће бити поново с температуром око 10, и мало испод десет степени, а дневне око 20.

Након тога до краја друге декаде и на почетку треће, према прогнози,  коначно би јачао термобарички гребен и притицање топлог ваздуха из Африке уз знатни пораст температура, па ће бити изнад 30 степени.

Међутим ако се оствари прогнозирана синоптичка слика, око 22.јуна након израженог југозападног струјања, би се нарушавао гребен, уз приближавање висинске долине са запада и хладног фронта. То би донијело пролазну кишу, затим суво вријеме и мало угоднијутемпературу поново у границама 23/27 °С. Али то ће омогућити и отворити пут даљем приливу свјежијег ваздуха са сјеверозапада, што ће резултирати новим падавинама око 24. и значајнијем освјежењу.

Промјењљивост времена ће се одржавати и до краја мјесеца, будући да се очекује одржавање циклонске циркулације изнад Балкана, што најчешће значи мјешање топлијег и влажнијег ваздуха са свјежијим са сјевера уз дневни раст облака непогода и послеподневне пљускове. Највјероватније би температура тада била мало виша од ове са почетка мјесеца, а јутарње поново око и мало испод 10 степени цечзијуса.

Укупна количина падавина у јуну мјесецу се прогнозира да ће бити око нормале или мало испод, од 50 до 80 l/m² у херцеговини, локално у централном планинском појасу и на истоку,  знатно више, од 100 до 120 l/m² (Крајина, Сарајевско романијска регија и Подриње). Узрок овоме ће бити локални грмљавински процеси.

Према мјесечним прогнозама и мјесечној аномалији температуре,  предвиђа се да температура у јуну буде мало изнад нормале у Херцеговини, за два до три степена у већем дијелу земље а на сјеверу и до четири степена. Најтоплији дио мјесеца ће бити у трећој седмици мјесеца, а након тога око просјечних вриједности или мало више. У већини мјеста на сјеверу средња температура би била око  24°C, на истоку и дијелом централним предјелима она  би била  од 19 до 21°C, у планинама   17°C.   На југу у Херцеговини се очекује од 22 до 24°C.