СОКОЛАЦ- Без подршке нацрту ребаланса и извршењу буџета за првих девет мјесеци

338

На сједници Скупштине општине /СО/ Соколац, скупштинска већина није прихватила Нацрт ребаланса буџета, којим је предвиђено увећање за 14 одсто, односно за 1.179.900 КМ у односу на овогодишњи буџет, као ни информацију о извршењу буџета за протеклих девет мјесеци.

Одборницима је образложено, да је за девет мјесеци ове године, у буџету општине Соколац, исказан дефицит од око 600.000 КМ.

Укупна буџетска средства у овом периоду су 5.695.200 КМ и остварена су са 67 одсто у поређењу са планираним, а укупни реализовани буџетски расходи и издаци су 6.295.700 КМ или 74 одсто у односу на планиране.

Предсједник клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић, рекао је новинарима да скупштинска већина није гласала за предложени Нацрт ребаланса буџета и за информацију о извршењу буџета у протеклих девет мјесеци, јер су увјерени да би ребалансом тај дефицит само био продубљен.

Он је рекао и да начелник није уважио амандмане скупштинске већине, који нису уврштени у буџет, иако су већ усвојени на претходним сједницама.

„Наш став јесте да ребаланс буџета мора да буде усклађен са реалним приливом средстава, да се ставке морају реално планирати, да имамо да потрошимо што можемо реално да зарадимо“, рекао је Радић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, рекао је данас након сједнице новинарима, да одборници скупштинске већине окупљене око СНСД-а нису прихватили предложени Нацрт ребаланса буџета, јер су тражили да и они буду укључени у израду овог документа, те додао да то није проблем.

„Ми смо за ове документе добили сагласност ресорног министарства у Влади Српске са препорукама, а уважићемо и ставове скупштинске већине, шта треба кориговати у нацрту ребаланса, у оквиру који смо добили од Министарства финансија“, навео је Бјелица.

Он је изразио задовољство због остварења буџета у протеклих девет мјесеци, наводећи да исказани дефицит око 600.000 КМ није повећан у односу на претходни период, што даје наду да ће дефицит још више бити смањен до краја године.

Бјелица је нагласио да ће се ова два битна документа у вези са буџетом, наћи на дневном реду наредне сједнице Скупштине општине, почетком децембра.

На овој сједници усвојен је програм зимског одржавања улица, насеља, локалних и некатегорисаних путева на подручју општине Соколац за 2020/2022. годину.

/Срна/