СОКОЛАЦ- Без сагласности и заједничког става око већине тачака на маратонској сједници општинске скупштине

584

Друга редовна сједница Скупштине општине Соколац, која је одржана јуче, имала је маратонски дневни ред од петнаест тачака. Скупштина је у првом дијелу била извјештајног карактера, јер су се пред одборницима нашли Извјештаји и Програми рада Пореске управе, Полицијске станице, Основног суда Соколац, Основне школе „Соколац“, Средњошколског центра „Василије Острошки“, као и предузећа и установа чији је оснивач општина Соколац.

Највише пажње одборника имала је Одлука о извршењу буџета општине Соколац за прошлу годину, као и Извјештај о раду начелника општине Милована Бјелице, који одлуком већине одборника нису усвојени.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица није изненађен што нова скупштинска већина није подржала већи број извјештаја са сједнице.

– Било је питања на Извјештај о раду начелника, на која сам одговорио. Скупштинска већина из принципијелних разлога није подржала ту тачку. Не љутим се, мени је сатисфакција када знам да су ме људи изабрали трећи пут и дали ми повјерење – рекао је Бјелица.

Буџетски приходи и примици општине Соколац планирани ребалансом за 2020. годину износе 11.670.369 КМ, а реализовани су у износу од 9.817.168 КМ, што је 84 одсто у односу на планиране. Укупни реализовани буџетски расходи и издаци су 12.384.331 КМ и представљају 106 одсто у односу на план, истакнуто је у образложењу поводом извршења буџета.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић казао је након сједнице да скупштинска већина није подржала извршење буџета општине Соколац због исказаног дефицита.

– Тај дефицит износи око 3.675.000 КМ и ми нисмо могли прећи преко тога. Указали смо начелнику Бјелици на недомаћинско пословање, на прекорачење разних ставки у буџету и поред два или три ребаланса у прошлој години – истакао је Радић.

Према његовим ријечима, начелнику највише замјерају на великом броју запослених радника у административној служби општине и предузећима чији је оснивач Скупштина.

Начелник увјерава да дефицит износи око 2.500.000 КМ и то су обавезе према радницима и дио неизмирених обавеза за доприносе.

– Одборници су на претпрошлој сједници Скупштине општине Соколац једногласно усвојили приједлог да се иде у репрограм, а већ је репрограмирано 1.300.000 КМ доприноса. Постоји дио обавеза према добављачима, а од почетка године је измирено више од 300.000 КМ и остало је за ову годину да се ријеши још 1.000.000 КМ тих средстава. Морам да негирам наводе скупштинске већине да је општина кредитно презадужена, јер је је задужена 16 одсто, а дозвољени дуг је до 18 одсто –констатовао је Бјелица.

Када је у питању изградња „Градске куће“, одборници окупљени око скупштинске већине су става да је то у овом моменту немогуће.

– Свака градња је добра и подстиче један вид запошљавања људи и довођења нових инвеститора. Ми немамо средства планирана у те сврхе, средства од Владе Републике Српске и Србије која начелник помиње ми не видимо и не можемо се ослањати и рачунати на њих. Сматрам да имамо пречих ствари да понудимо нашем становништву, па тек када те ствари, које су битне за живот човјека ријешимо, усмјеримо се на реализацију тако великог пројекта као што је „Градска кућа“ – појаснио је одборник Радић.

Одборници локалног парламента нису усвојили Извјештаје и Програме рада неколико предузећа и установа чији је оснивач општина Соколац.

– Вјероватно скупштинска већина очекује неке позиције у одређеним установама и ово је само проблем кадровских рјешења. Сви извјештаји који су се нашли пред одборницима су прошли Надзорне одборе, који су дали позитивну оцјену за рад тих установа и предузећа. Једино је ЈУ Спортско – рекреативни центар „Соколац“ био у минусу, око 2.000 КМ, али они током прошле године нису могли остварити приходе због актуелне епидемије вируса корона. Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ такође има дугове из претходног периода. Ускоро ће се расписивати конкурси за Управне и Надзорне одборе, након тога они ће расписати конкурсе за директоре којима истиче мандат, а кључну одлуку ће доносити странке окупљене око скупштинске већине – закључио је начелник Бјелица.

На скупштинском засиједању локалног парламента, које је трајало око 12 сати, усвојене су Информације о раду за 2020. годину: Пореске управе, Полицијске станице и Основног суда Соколац, затим Извјештај о раду и информација о успијеху ученика у учењу и владању на крају првог полугодишта школске 2020/21. године Средњошколског центра „Василије Острошки“ и Основне школе „Соколац“, као и Извјештај за прошлу и Програм рада за ову годину Народне библиотеке „Соколац“, затим, Туристичке организације „Соколац“, Центра за социјални рад и Општинског штаба цивилне заштите.

За наредну Скупштину , враћени су Извјештаји о раду у прошлој години Установе за предшколско васпитање и образовање и ЈКП „Соколац“.

Одборници нису усвојили Извјештаје о раду у прошлој и Програме рада за ову годину Дома Здравља „Др Љубомир Ћеранић“, Установе за културу „Перо Косорић“, ЈП „Инфо Центар“ и ЈУ Спортско – рекреативни центар „Соколац“.

/општина Соколац/