СОКОЛАЦ- Биће изграђене двије соларне електране од 160 милиона евра

361

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће инвестиције у двије соларне електране вриједности 160 милиона евра бити међу најзначајнијим пројектима за ову локлану заједницу.
Он је нагласио да ће сједиште фирми за постављање соларних електрана ове двије међународне компаније бити на Сокоцу.

Бјелица је новинарима изјавио да на Сокоцу данас почиње регистрација компаније за соларну електрану за коју ће средства обезбиједити литванска компанија „Солитек“ преко конзорцијума који чине Литванија-Пољска и Србија, а вриједност овог пројекта је око 80 милиона евра.

Он каже да је за улагање у производњу соларне енергије на подручју ове општине заинтересован још један конзорцијум који чине НЈемачка-Шпанија и Србија са улагањем од око 80 милиона евра.

Бјелица је данас разговарао са представницима конзорцијума који чине Литванија, Пољска и Србија о могућностима постављања једне соларне енергане до 100 мегавата на подручју општине Соколац, те додао да ће разговори бити настављени и са другом заинтересованим конзоцијумом о изградњи соларне електране.

Према његовим ријечима, за постављање соларних елекрана одређене су локације на Гласиначком пољу и у Туковима.

„Очекујем да ће се у наредних пар мјесеци већ кренути у реализацију ових договора, јер инвеститори имају обезбијеђена средства и заокружен циклус, од производње соларних панела, акумулатора и свега потребног“, изјавио је Бјелица.

Он истиче да је ријеч о озбиљним компанијама које неће зависти од других и да ће им локална управа помоћи у дијелу обезбјеђења грађевинске оперативе.

Бјелица је нагласио да је за постављање соларне енергане на Сокоцу заинтересован и конзорцијум НЈемачка–Шпанија-Србија и изразио увјерење да ће за обје компаније бити мјеста у овој локалној заједници, да ће бити створени услови да фирме остваре профит, али и да грађани имају значајну корист.

Представник компаније „Солитек“ за Балкан Римас Алиуконис је истакао да ова литванска компанија производи соларне панеле, акумулаторе за соларне панеле најиновативније и нове технологије у цијелој Европи.

„Водимо преговоре двије годне, имамо локације и сада имамо рјешење и обезбијеђена средства за улагање у соларну електрану“, навео је Алиуконис.

Савјетник министра у Министарству иностраних послова Гордан Милинић рекао је да ова литванска компанија гарантује успјешност у сваком подухвату, јер панели које производе примају свјетлост са обје стране, а не само са предње, а на подлози имају ојачања која усмјеравају свјетлост на панеле.

Посланик у Парламенту Литваније Миндаугас Бастис је рекао новинарима да 20 година ради у литванском парламенту и да је много помагао да се нађу инвеститори у овом пројекту.

Он је изразио увјерење да ће и пројекат бити веома добар за овај регион.

/Срна/