СОКОЛАЦ- Видео-надзором заштитити ријеке

369

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подржао је риболовце, који су му предочили проблем одлагања смећа и кабастог отпада уз ријеке, те обећао помоћ за набавку опреме за видео-надзор на више локација уз Каљину и Биоштицу да би се ове ријеке заштитиле.

„Наравно да ћемо помоћи у набавци опреме за видео-надзор, те заједно са риболовцима, планинарима, кајакашима и свим осталим заинтересованим за очување и заштиту природе учинити све да искоријенимо несавјесно одлагање смећа и отпада, те да нађемо начин да одвратимо, али и санкционишемо починиоце“, рекао је Бјелица новинарима након састанка са представницима Удружења спортских риболоваца „Биоштица“.

Он је нагласио да одлагање смећа представља велики проблем, јер се квари слика чисте и очуване природе коју општинска администрација успјешно промовише, како у земљи, тако и у свијету.

Бјелица је истакао да је због нетакнуте природе и авантуристичког туризма Соколац у посљедње вријеме постао значајно туристичко стајалиште за бројне посјетиоце, а истре и чисте планинске ријеке представљају посебну туристичку вриједност.

„Немамо други начин да ријешимо проблем са бацањем смећа него да све обавијестимо да ћемо сљедећих неколико дана наћи средства за куповину пет нових камера које ће бити постављене на више локација на ријекама Биоштица од улаза у Кнежину до почетка наше флај фишинг стазе и на ријеци Каљина“, рекао је потпредсједник Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ Радислав Нешковић.

Нешковић је нагласио да ће све фотографије појединаца или таблица аутомобила из којих се одлаже смеће и кабасти отпад уз обале ријека бити прослијеђене комуналној полицији општине Соколац.

Мора се, каже, дјеловати репресивно према онима који загађују и несавјесно одлажу отпад уз сливове ових водотокова.

Према његовим ријечима, представници удружења су на данашњем састанку разговарали са начелником општине и о даљим заједничким активностима у области промоције туризма и очувању и заштити животне средине, те о успјешно завршеном пројекту „Дођи на вир, пронађи мир“, чији је носилац Удружење „Биоштица“, у сарадњи са Туристичком организацијом Соколац.

Овај пројекат представљао је дио друге фазе активности Виа Динарике, који финансирају Агенција САД за међународни развој и Агенција Италије за развојну сарадњу, а суфинансира и спроводи Развојни програм УН.

Укупан буџет износио је 18.255 КМ, од чега су средства по основу пројекта 15.602 КМ, од којих је 50 одсто или 7.801 КМ обавеза општина Соколац, а 2.653 КМ лични рад чланова Удружења „Биоштица“.

Нешковић је подсјетио да је овај пројекат реализован у оквиру пет активности, као што су набавка рибље млађи и крупне поточне пастрмке, постављање информативних табли, ограничења и упозорења, потом уређење двије нове риболовне стазе и на крају промоција овог пројекта.

Он је нагласио да је порибљавање успјешно завршено са 68.000 комада млађи и 750 килограма крупне рибе поточне пастрмке дунавског слива у ријеци Биоштица на стази у селу Баре код Кнежине и на стази испод села Крушевци, те да је рибом обогаћена ријека Каљина.

На састанку је договорено да наредни кораци буду разговори о изградњи рибарске куће.

/Срна/