СОКОЛАЦ- Гријања ће бити до краја грејне сезоне

248

Скупштина општине Соколац донијела је заједнички закључак којим се предвиђа да ће, након прекида гријања током неколико најхладнијих дана у фебруару, бити предузети кораци за обезбјеђивање несметаног функционисања до краја сезоне, али и дугорочне мјере за ово важно питање.

Јучерашња тематска сједница, којој су присуствовали и представници заједница етажних власника, била је посвећена тражењу рјешења за превазилажење проблема насталих након што су корисници услуга соколачке „Топлане“ остали неколико дана без гријања у најхладнијим данима у фебруару.

Након вишечасовне расправе договорено је да Јавно комунално предузеће „Соколац“, у чијем саставу је и локална „Топлана“, треба да се обрати писаним путем соколачком Шумском газдинству „Романија“ о потребним количинама и сортиментној структури, као и динамици испоруке основног енергента, те измирења обавеза према том газдинству за наредни период.

Према једном од закључака, директор Јавног комуналног предузећа „Соколац“ треба одмах да активира механизме набавке додатних облика енергената за котловницу, те да у оквиру извјештаја о пословању и у плану пословања за наредну годину предложи програм мјера за несметано функционисање централног гријања на Сокоцу које подразумијева, како је наведено, реконструкцију котловнице и топловодне мреже.

Вршилац дужности директора Комуналног предузећа „Соколац“ Бојан Самарџија изјавио је новинарима да се нада да ће од сутра дио градског насеља које се загријава из ове топлане имати комплетно централно гријање.

Самарџија је потврдио да ће сви тражени подаци из предузећа бити у најкраћем року достављени Скупштини општине.

„Испорука дрвних сортимената биће повећана за 10 до 15 метара кубних дневно, тако да се надамо да ћемо, уз добру сарадњу са Шумским газдинством и начелником општине, оправдати очекивања корисника“, навео је Самарџија и додао да је планирана и наруџба одређене количине сјечке.

Он је подсјетио да Топлана дневно користи 100 насипних метара здробљеног материјала од дрвета, што је око 45 метара кубних обловине, те истакао да тренутно на залихама котловнице има 210 метара кубних буковог дрвета и око 1.500 метара кубних пиљевине и коре дрвета.

Према његовим ријечима, за наредну грејну сезону предузеће ће направити план набавке дрвних сортимената, односно дрвног отпада и сјечке, који су основни енергент у „Топлани“ и план начина отплате тих сортимената, што даје наду да ће питање гријања бити ријешено.

Директор Шумског газдинства „Романија“ Страхиња Башевић замјерио је руководству Комуналног предузећа што су покушали да институционалну и политичку одговорност пребаце на све остале адресе, а не да преузиму своју одгворност за настале проблеме у испоруци топлотне енергије.

Башевић је негирао да Газдинство „Романија“ није испоручило шумске дрвне сортименте „Топлани“, те нагласио да је разлог прекида гријања био лош организациони процес производње и испоруке топлотне енергије.

Он тврди да руководства соколачког Газдинства никада нису довела у питање општи интерес грађана и испоруке дрвних сортимената за „Топлану“, чак и када је комунално предузеће имало велика дуговања према њима.

Башевић је рекао да сада Комунално предузеће „Соколац“ Шумском газдинству дугује више од 140.000 КМ.

„То је тако увијек било и није спорно. Шума је ресурс народа и грађана и треба да буде тако“, изјавио је Башевић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што је на сједници Скупштине општине донесен заједнички закључак да централно гријање треба да се одржи и да буде побољшано, те да се изврше припреме за сљедећу грејну сезону.

Бјелица је нагласио да је општина у потпуности измирила своје обавезе према Јавном комуналном предузећу „Соколац“, али да проблем представља дотрајала топловодна мрежа и да је потребно реконструисати котловницу.

Он је, обраћајући се одборницима, предложио дугоричније рјешење питања даљинског гријања кориштењем био-масе, кроз пројекат који предвиђа реконструкцију комплетне топловодне мреже на Сокоцу, реконструкцију „Топлане“, повећање производње топлотне енергије и производњу електричне енергије на бази когенерације.

Срето Пантић, представник једне од заједница етажних власника, изразио је увјерење да се у „Топлани“ није домаћински располагало сувом дрвеном сјечком и да је зато дошло до прекида у испоруци топлотне енергије у данима када је температура ваздуха на Сокоцу била и до минус 22 степена Целзијусова.

/Срна/