СОКОЛАЦ- Дефинисати приоритете из области туризма

344

Представници консултантске фирме „Havrex“ из Бањалуке одржали су, у просторијама Скупштине општине Соколац, радионицу о теми „Стратегија развоја туризма Соколац 2021-2025“. Основни циљ предавања, којем су присуствовали представници невладиног сектора, удружења грађана, љубитеља спорта, јесте формирање једног оперативног документа у којем ће се наћи могући пројекти за аплицирање.

Према ријечима предавача Зорана Павловића, власника фирме „Havrex“ из Бањалуке, колико заинтересовани партнери буду спремни и вољни да сачине своје приједлоге на прави начин, толико ће имати већу шансу да буду финансирани.

– Комплетна концепција коју имамо у сарадњи са нашим клијентима и партнеријама је да наши савјети буду од користи онима са којима сарађујемо. Данашња предавања односе се на почетак рада на изради Стратегије развоја туризма општине Соколац и Романије. Ниједан донатор не може финансирати оно што није дефинисано актима локалне заједнице. То ће бити предмет усвајања на Скупштини и постаће званичан докумет општине Соколац – рекао је Павловић, те додао да је Соколац територијално велика општина и нема концентрисан систем развоја у туризму, што веома недостаје.

– Зато ће кроз Стратегију бити приказан потенцијал Сокоца који ће се прилагодити потребама туриста. Стратегија је покетач активности фокусирана према туристима – казао је он.

Како је истакла директорица Туристичке организације Соколац Бранкица Башић, да би се наставила израда развоја туризма неопходно је усмјерaвање и дефинисање приоритета у овој области.

– У складу са циљевима пројекта овај документ би требао представљати концепт за интеграцију туристичке понуде и оквор за дјеловање туристичких интересних група. На састанку су учествовали сви актери који својим активностима могу утицати на развој туризма општине Соколац навела је Башићева.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да соколачка локална заједница има много потенцијала, тако да је ова радионица прилика да се припреме и реализују идеје које би се нашле у Стратегији уз подршку Одјељења за локални развој.

Захваљујући флексибилности и квалитетним савјетима соколачка општина предњачи у односу на остале локалне заједнице источног дијела Републике Српске.

/општина Соколац/