СОКОЛАЦ- Допутовала дјеца са Косова и Метохије

340

У оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, у Соколац je допутовало 46 дјеце са својим наставницима из двије основне школе из гњиланског краја на Косову и Метохији. Дјеца Косова ће у наредних дана боравити код својих вршњака у oвој општини.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је, са директором Основне школе „Соколац“ Ђорђем Рајићем, дочекао госте из села Пасијане и Партеш код Гњилана.

• Дугујем захвaлност и добродошлицу овим дивном људима и нашем братском народу са Косова. Такође, хвала и овим породицама које су одлучиле да угосте дјецу овог краја. Посебно се захваљујем предсједнику бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милораду Арлову и директору Основне школе „Соколац“ Ђорђу Рајићу који су допринијели да овај пројект буде реализован на задовољство свиh. Mи смо пријатељи и братимили смо sе са општином Гораждевац, српском општином Пећ, неколико година смо и домаћини крсне славе Светог Арсенија другог Сремца, ктиторске славе Пећке Патријаршије. Редовно обилазимо и манастире тако да нам је част и задовољство да смо могли данас да примимо вашу дјецу – истакао је начелник Бјелица у обраћању.

Начелник Сокоца је госте упознао да је подручје те локалне заједнице 1994. године, по благослову блаженопочившег партијарха српског Павла, проглашено романијским Косовом, те да је та општина братимљена са општином Гораждевац и српском општином Пећ и да имају добру сарадњу са српским народом на Косову и Метохији, посебно из јужног дијела.

У пратњи 46 дјеце дошао је и Срђан Караџић, педагог из Основне школе „Миладин Поповић“ из села Пасјане, који је захвалио домаћинима у име дјеце која су данас дошла код пријатеља на Соколац у пратњи три наставника и њега као падагога.

• У овој групи је 23 дјеце из Основне школе „Миладин Поповић“ из села Пасјане и 23 дјеце из Основне школе „Доситеј Обрадовић˝ села Партеш са подручја општине Гњилане са три наставника. Шта да вам кажем живот у овој српској енклави од два, три села са око 4.000 Срба, веома је тежак, јер смо окружени насељима у којима живи око 150.000 Албанаца. Дјеца у тим селима немају гдје да излазе зато смо сигурни да ће им овај боравак на Сокоцу и слобода кретања много значити, јер се у свом крају мало крећу и разговарају – рекао је Срђан.

Породица Татјане Нешковић-Дурић једна је од породица које су угостила дјецу Косова. Она је истакла да се радује истински овом сусрету и да ће се трудити да овај долазак пробуди још већу жељу за новим посјетама.

Анђелија Станковић, која је допутовала са својим другарима има 13 година и новинарима је рекла да је много срећна што је овдје.

Дјеца су стигла из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Осојана, Црколежа, Клине, Видања, Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, Угљара, Косова Поља, Новог Брда, Липљана, Партеша, Пасјана, Витине и из Косовске Каменице.

У оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ дјеца са Космета ове године ће боравити у Приједору, Бањалуци, Градишци, Прњавору, Челинцу, Броду, Шамцу, Пелагићеву, Добоју, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Требињу и на Сокоцу.

/opstinasokolac.net/