СОКОЛАЦ- Забрињавајућа епидемиолошка ситуација

327

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Соколац је забрињавајућа и Општински штаб за ванредне ситуације сутра ће разматрати и предложити мјере заштите, рекао је начелник ове општине Милован Бјелица.

Бјелица је, након састанка са директором Регионалног центра Источно Сарајево при Институту за јавно здравље Српске Владом Миовчићем, навео да је крајем прошле седмице вирус корона утврђен код 23 лица од 30 тестираних, што указује да треба појачати мјере заштите.

„Забрињава да међу 23 позитивних има доста младих, па чак и дјеце, тако да ћемо сутра на сједници Штаба за праћење епидемије разговарати о овој ситуацији“, рекао је Бјелица, те додао да ће све бити усклађено са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације.

Бјелица је нагласио да посебну пажњу треба посветити образовним установама, вртићу, основној и средњој школи у овом мјесту, те појачати активност Комуналне полиције и санитарне инспекције код поштивања препоручених мјера и здравственог надзора.

Према његовим ријечима, већ се препоручује да се дјеца старија од 12 година могу вакцинисати против вируса корона.

Он је навео да се тренутно на подручју Сокоца од вируса корона лијече 52 лица, од којих је већина са блажим симптомима.

Бјелица је рекао да је до сада у овој локалној заједници вакцинисано 2.571 лице, а 2.203 ревакцинисано, те да је знатан број вакцинисан у Србији, додавши да је од почетка пандемије на Сокоцу преминуло 21 лице код којих је потврђен вирус корона.

Начелник општине је овом приликом уручио Златну плакету општине Соколац Институту за јавно здравље Српске, као знак захвалности за подршку и помоћ коју ова јавна установа пружа локалном Дому здравља.

Бјелица је истакао да је признање додијелио овој јавној установи у оквиру својих овлаштења поводом Дана општине, али да раније, због обостраних обавеза, није било уручено.

Миовчић је нагласио да општина Соколац и Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ имају одличну сарадњу са Институтом за јавно здравље Српске и Регионалним центром Источно Сарајево.

Он је рекао новинарима да је главни разлог посјете општини Соколац и локалном Дому здравља мониторинг вакцинације у овој локалној заједници, а да је разговарано и о спровођењу мјера које доноси Републички штаб за ванредне ситуације.

Миовчић је оцијенио да проценат од 76 одсто позитивних у односу на број узетих узорака код лица са Сокоца крајем минуле седмице, указује да постоји велика трансмисија вируса на овом подручју.

„Апелујемо на грађане Сокоца да се придржавају свих епидемиолошких мјера заштите, како би зауставили раст броја обољелих од ковида 19“, поручио је Миовчић.

/Срна/