СОКОЛАЦ- Завршетак ски-лифта до почетка сезоне

214

Изградња ски-лифта на Пуховцу код Сокоца у завршној је фази и овај пројекат вриједан око 350.000 КМ биће завршен до почетка предстојеће зимске сезоне, рекао је Срни Миљан Петровић задужен за ове радове.

Он је истакао да након што је јуче постављен седми стуб који је излазна станица на ски-лифту, на реду је је друга фаза монтаже, односно дизање сајле, подешавање батерија и усмјеравање жице.

„Постављањем стубова тешких око 1.200 килограма завршен је најтежи и најризичнији посао на тешко приступачном терену за механизацију, односно узвишењу какво је потребно за ски-стазе“, навео је Петровић.

Он је нагласио да преостаје да се монтирају точкови на излазној и полазној станици, за шта су потребна два до три дана, а након тога слиједи постављање расвјете, прикључак струје и прикопчавање погонског и ормара лифта, те осталих елемената на овом објекту.

Линију ски-лифта прати више од 20 раније постављених стубова за расвјету, чиме ће бити омогућено и ноћно скијање на једној од три стазе.

Петровић је рекао да је дужина основне сајле од почетне до излазне станице на ски-лифту 585 метара, дужина основне ски-стазе за ноћно скијање је 620 метара, друге дневне стазе, која ће бити захтјевнија, је око 800 метара, а трећа стаза је, како каже, цијела површина узвишења која ће бити уређена у складу са захтјевима скијаша и посјетилаца.

На трећој стази, која ће бити и најдужа, биће направљен нагиб и кривине, што ће моћи послужити као такмичарски дио стазе.

Он је нагласио да су за бејби-лифт дужине око 200 метара већ обезбијеђени потребни елементи.

Захваљујући повољним временским условима, поред изградње ски-лифта, ски-рентала и скијашнице, у наредним данима ће се бити уређен и угоститељски објекат у подножју лифта намијењен за окрепљење скијаша и посјетилаца.

Петровић је увјерен да ће сви послови на ски-лифту бити завршени од 15. до 20. децембра и да ће на овом објекту све бити спремно до почетка овогодишње ски-сезоне.

Он је, каже, оптимиста јер је у вођењу послова око изградње ски-лифта добио подршку великог броја људи у овој локалној заједници, па и шире, што сматра још једним доказом да се грађани радују свему што се гради на Сокоцу и што ће бити од користи млађим генерацијама.

Петровић се у име грађана општине Соколац за помоћ у реализацији овог туристичког и спортско-забавног пројекта захвалио министру финансија Републике Српске Зори Видовић, представницима Теренске јединице Соколац „Електродистрибуције“ Пале, локалног предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштица“, представницима свих нивоа власти са подручја општине Соколац и града Источно Сарајево.

Он је захвалио и људима добре воље који су на позицијама са којих су могли помоћи у реализацији ове идеје.

Изградња ски-лифта на Сокоцу започета је у септембру прошле године.

/Срна/