СОКОЛАЦ- За непуну годину дана школу пливања прошло 250 полазника

529

Дјеца, тренинзима три дана у седмици, уче да елиминишу страх од воде, а потом вјежбају правилно дисање, плутање, одржавање на води и исправне покрете за краул, леђну, прсну и делфин технику пливања

На Сокоцу је за непуну годину дана школу пливања у базену хотела „Златни бор“ прошло 250 полазника кроз 10 циклуса, изузимајући паузу од 10. марта до 1.јуна због пандемије вируса корона.

ПРВА ШКОЛА ПЛИВАЊА

Један од тренера ове школе Сања Копривица /42/, струковни физиотерапеут и виши радни терапеут Центра за физијатрију у соколачком Дому здравља, наводи за Срну да је прва организована школа пливања у овом мјесту почела 21. децембра прошле године.

„Соколачка дјеца раније нису имала прилику да уче пливати на овакав начин и да вјежбају правилне технике пливања, па је одзив био велики“, истакла је Копривица.

Она прецизира да је школу до сада похађало укупно 110 дјеце, те да је кроз више циклуса пливања број полазника достигао 250, узраста од пет до 14 година.

Према њеним ријечима, од укупног броја полазника, 235 је похађало групне часове пливања, а 15 дјеце индивидуалне часове.

ЗНАЧАЈ ПЛИВАЊА

Дјеца, тренинзима три дана у седмици, уче да елиминишу страх од воде, а потом вјежбају правилно дисање, плутање, одржавање на води и исправне покрете за краул, леђну, прсну и делфин технику пливања.

Копривица тврди да пливање, уз атлетику и гимнастику, спада у основне спортове и да је веома добро да дјеца рано почну да пливају, те да тек након тога могу да се опредјељују за одговарајуће спортове.

„Пливање је добро јер елиминише страх од воде, цијело тијело ради и све мишићне групе, чиме се постиже психо-моторни развој дјеце“, истиче она.

Идеја о покретању школе пливања, како Сања наводи, потекла је из њеног двадесетогодишњег радног искуства у струци, кроз које је сагледавала проблематику данашње и у великој мјери неактивне дјеце, која се са вјежбама на сувом брзо презасите.

Она истиче да је прву подршку добила од обученог тренера пливања Момчила Копривице, а потом и од тренера Мила Копривице, са којима је направила план према којем и данас воде школу пливања у базену хотела „Златни бор“ на Сокоцу.

„Има много талентоване дјеце са којима би био прави изазов радити на великом олимпијском базену“, напомиње Сања Копривица.

МЈЕРЕ ЗАШТИТЕ

Ова школа пливања придржава се свих мјера Републичког и Општинског штаба за ванредне ситуације, према којима је усклађен и рад полазника по групама.

Сања подсјећа да је, према мишљењу Свјетске здравствене организације, у базену најмање преношење вируса корона и нулта стопа заражавања због присуства хлора у води, али да се тренери ове школе на Сокоцу придржавају свих предложених мјера заштите.

Школу пливања Сања је доживјела као спој професије и хобија и за њу то представља виши интерес заједнице.

Она је са супругом Александром Копривицом, уз помоћ десетак волонтера, три године водила „бесплатни програм скијања за дјецу на Јахорини“, кроз који је научио да скија велики број малишана.

Пројекат је добио подршку Олимпијског центра Јахорина, града Источно Сарајево и локалне управе Соколац, као „супер прича за младе“.

Сања Копривица ради и као физиотерапеут у соколачком Одбојкашком клубу „Гласинац“, којем помаже као бивша одбојкашица.

/Срна/