СОКОЛАЦ- Комисија за утврђивање штете од сутра на терену

310

У општини Соколац формирана је Комисија за утврђивање штете настале усљед олујног невремена и града који су погодили централни дио ове општине и неколико рубних села у мјесним заједницама Соколовићи и Кнежина, која ће сутра кренути на терен да прикупи податке.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је данас донио одлуку о формирању комисије која ће прикупити податке о штети од синоћњег невремена, посебно на подручју мјесне заједнице Маргетићи гдје је дошло до потпуног оштећења на неколико стотина дунума земљишта под кромпиром, али и осталим повртарским културама, као и на воћу.

Он је додао да је град начинио штету и њивама засијаним силажним кукурузом и ливадама косаницама, чије ће посљедице осјетити произвођачи млијека, посебно приликом обезбјеђивања сточне хране.

„Према подацима које сам прикупио штета је настала на више од 2.000 дунума пољопривредних површина, на којима су страдали разни усјеви“, изјавио је Бјелица.

Он је навео да је добио дојаве и о оштећењима кровова на неколико стамбених објеката.

Према његовим ријечима, општина Соколац ће послије сагледавања ситуације покушати да изнађе бар дио средстава за надокнаду штете становништву, за шта, како каже, очекује подршку и виших нивоа власти.

Пољопривредник из села Лијеска код Рогатице Драган ДЖида каже да је ове године засијао кромпир на око 200 дунума на више парцела, међу којима и 60 дунума у селу Маргетићи код Сокоца, које је јуче захватило невријеме.

Он је рекао Срни да је на овој парцели нанесена велика штета јер је град оштетио 80 одсто усјева и уништио лисну масу, чиме је род сјеменског кромпира преполовљен.

Мјештанин села Маретићи Милан Гавриловић наглашава да за својих 67 година није запамтио невријеме какво је јуче захватило ово подручје, додајући да је његовом имању нанесена катастрофална штета – пољопривредним усјевима, воћу, цвијећу, те да му је вода продрла у дио помоћних објеката.

„Макадамски пут у селу којим излазимо на асфалтни пут Соколац – Хан Пијесак вода је потпуно уништила и без помоћи у поправци тешко да можемо колима било гдје“, каже Гавриловић.

Сокочанин Ратко Ђуровић је на дијелу Лубурића поља засијао 70 дунума кромпира и десет дунума пшенице, али су му усјеви у јучерашњем невремену оштећени, како каже, 20 до 30 одсто, али вјерује да ће се моћи опоравити.

У соколачком Шумском газдинству „Романија“ наглашавају да је јучерашње невријеме оштетило шумске камионске путеве на неколико локалитета на подручју којим газдују и да ће услиједити поправка како не би било застоја у процесу производње.

Дио општине Соколац јуче је у поподневним часовима у два наврата захватило олујно невријеме са градом које је нанијело велику штету становништву.

Према подацима Метеоролошке станице Соколац, у овом мјесту су у протекла 24 часа пала 64 литра кише по метру квадратном.

/Срна/