СОКОЛАЦ- Локална управа и основци помажу Србе на Косову и Метохији

261

Општина Соколац издвојиће ове године 2.000 КМ за за Дневни центар у Косовској Митровици „Подржи ме – 9. јануар“, рекао је начелник општине Милован Бјелица, а подршку вршњацима пружиће и основна школа у овом мјесту.

Начелник Сокоца Милован Бјелица изјавио је Срни да већ десет година активно сарађују са српским институцијама на Косову и Метохији, подсјетивши да је 2013. потписана и Повељу о братимљењу са општином Гораждевац.

Он је додао да су помагали изградњу Дома здравља, а дали су и допринос реконструкцији и обнови манастира Светих архангела у Призрену.

„Имао сам част и привилегију да три пута будем кум ктиторске славе Пећке патријаршије – Светог Арсенија Сремца и ове године у новембру опет ћу имати исту улогу са још једним пријатељем српског народа на Косову и Метохији“, рекао је Бјелица.

Према његовим ријечима, са Сокоца је више пута лично, породично и институционално пружена помоћ Дневном центру у Косовској Митровици, чија изградња је почела реализацијом пројекта Републике Српске и активностима Одбора за помоћ Србима на Космету, а намијењен је дјеци и младима са потешкоћама у развоју.

Бјелица је подсјетио да је Соколац у групи општина које су, у сарадњи са Основном школом, ове године у јуну организовале боравак 46 дјеце са Косова и Метохије у породицама њихових вршњака, у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Српске“.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић потврдио је Срни да је и у овој образовној установи у току хуманитарна акција у којој се прикупљају средства за помоћ српској дјеци на Косову и Метохији и да се сваке године завршава закључно са 31. децембром.

„На иницијативу Савјета ученика у овој хуманитарној акцији учествују ученици и сви запослени и двије године заредом смо били школа која је прикупила највише средстава“, истакао је Рајић.

Основну школу „Соколац“ у овој школској години похађа више од 830 ученика.

/Срна/