СОКОЛАЦ- Милица Боровчанин првонаграђена на српско-аустријском фестивалу у Бечу

577

Ученица соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“ Милица Боровчанин освојила је прво мјесто на традиционалном међународном Српско-аустријском фестивалу културе и умјетности у Бечу.

Српско културно друштво „Српска круна-Златна реч“ из Аустрије традиционално сваке године организује међународни Српско-аустријски фестивал умјетности и културе посвећен окупљању Срба из цијелог свијета у заједничкој мисији очувања и његовања писане ријечи и српске књижевности.

Милица Боровчанин истиче да је конкурс посвећен великанима српске књижевности који су један дио свог живота провели и стварали у Бечу, а ове године Вуку Стефановићу Караџићу о теми „Ћирилица, обичаји и ми“ на коме се она представила поезијом,односно стиховима под насловом „Перо, мастило и мач“.

На овај конкурс, који је трајао од 15. јануара до 15. фебруара, пристигла су 392 рада из земаља Европе и Америке.

За соколачку средњошколку посебно значење има податак да су резултати конкурса објављени на Свјетски дан матерњег језика.

„Мени је припала част да по одлуци стручног жирија будем награђена првим мјестом у категорији младих пјесника до 30 година, што ми пуно значи јер је ријеч о манифестацији међународних размјера на којој су учествовали афирмисани и неафирмисани млађи и старији пјесници и књижевници из цијелог свијета и драго ми је да сам нашла своје мјесто међу њима“, рекла је Милица за Срну.

Младој пјесникињи, како каже, посебно значи и то што су у жирију Фестивала били угледни књижевници и професори књижевности који су њен рад оцијенили као најбољи.

Она је истакла да је прошле године на истом конкурсу освојила треће мјесто и да је захваљујући подршци општине Соколац успјела отићи у Беч и примити награду, а мисли да ове године због пандемије то неће бити могуће.

Ова успјешна ученица првог разреда средње школе освојила је до сада више од десет награда за литерарне радове, а своју прву књигу „Безимени човјек“ за коју је добила најбоље оцјене књижевне критике, објавила је у 2018. години.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Мирослав Максимовић рекао је Срни да ова установа на све начине подржава ученицу Милицу Боровчанин и подсјећа да је она добитник награде ове установе поводом обиљежавања Светог Саве, те се нада да ће њен таленат испливати на књижевној сцени.

/Срна/