СОКОЛАЦ- Митрополит Хризостом и Бјелица примили вакцину

507

Вакцине против вируса корона у соколачком Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ примили су Његово Високопреосвештенство Митрополит дабро – босански Господин Хризостом, начелник општине Соколац Милован Бјелица и директорица ове установе Адријана Станар. Вакцинација руском вакцином „Спутњик V“, обављена је у присуству медија, како би својим примјером позвали суграђане да се пријаве за имунизацију од вируса.

Према ријечима Његовог Високопреосвештенства Господина Хризостома вакцинација је нужна, неопходна и обавезна, јер је то једини пут и начин да се стане у крај пандемији која је похарала цијели свијет. У својој изјави за медије Митополит дабро – босански Господин Хриозостом апеловао је на становништво да се без страха пријави за вакцинацију.

– Бог је дао човјеку све оно што је потребно, па чак и вакцине. Није то измишљотина него самопронађени лијек у творевини Божијој и управо зато су вакцине једно средство и могућности да се уклоне евентуални недостаци и оно што се појављује као болест. Апеловао бих на сав народ наш, да се вакцинише слободно, без страха. Сасвим је нормално да се прими инјекција, која ће вам загарантовати да можете сутра бити слободни и да се можете слободно кретати, радити и живјети, у изјави за медије након данашње вакцинације, рекао је Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица позвао је своје суграђане да се придржавају мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, као и на поштовање наредби републичког и општинског штаба за ванредне ситуације. Позвао је грађане да се у што већем броју вакцинишу и сачувају здравље.

– Апелујем на грађане Сокоца да се у што већем броју пријаве за вакцинацију, јер ће наредних дана у Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ стићи још доза вакцине. Наш примарни задатак је да се вакцинишемо, на првом мјесту да бисмо убрзали провођење имунизације на COVID – 19. Својим примјером желимо да покажемо да је имунизација јако важна како би сачували здравље свих нас и да би се што прије вратили редовним жиотним активностима, рекао је Бјелица у изјави за медије.

Директорица дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ доктор Адријана Станар у своме обраћању медијима рекла је да ова јавна установа континуирано ради према препорукама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Р, и да је према њиховим упутима напраљен план вакцинације. Такође, Станарева је својим личним примјером позвала становништво да се пријави за вакцинацију.

– Набавком посебног комбинованог фрижидера који служи за чување вакцина Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ добио је све услове за спорвођење даље имунизације. Сада можемо да повлачимо веће количине вакцина, можемо их чувати у нашој установи и можемо правити рационалне планове имунизације, што ћемо и спроводити у будућности. Позвала би становништво да буду вођени нашим примјером и да се без страха пријаве за вакцинацију. Вакцина је сигурна и безбиједна и сви становници постепено треба да се пријављују и да испоштују то што се од нас очекује. Морам да напоменем, да је вакцина препоручена, што значи да није обавезна и да нико никога не жели да натјера да је прими, ал мислим да је година дана која је иза нас, довољно нам показала какве су посљедице овог вируса. Дакле, имунизација је неопходна, јако битна и скоро неизбјежна. То је једини начин на који се може превазићи ситуција у којој се тенутно налазимо, истакла је Станарева.

Имунизација је обављена је руском вакцином „Спутњик V“ коју производи руски лабораторија „Гамалеја“. Према ријечима докторице Адријане Станар ова вакцина је безбједна, испитана и рекомбинантна, тј. вакцина је направљена на до сада познат начин кao и многе вакцине које су тренутно у редовном календару имунизације. Вакцина „Спутник V“ одобрена је од Агенције за лијекове Републике Србије и Босне и Херцеговине.

/општина Соколац/