СОКОЛАЦ- Митрополит Хризостом служи на Равној Романији

392

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служи у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији Свету архијерејску литургију поводом обиљежавања Дана овог храма.

Литургија поводом 19. година од освештања овог манастира почела је у 9.00 часова, саопштено је из Манастира Светог Георгија.

Настојатељ манастира на Равној Романији, архимандрит Андреј рекао је Срни да ће бити служен и помен за пострадале војнике и војсковође у одбрамбеним биткама и ратовима, а потом ће услиједити литија око манастирског храма, те културно-умјетнички програм и црквено-народни сабор.

Дводневно обиљежавање Дана манастира на Равној Романији почело је синоћ богослужењем, а потом је услиједило народно саборавање и весеље.

У порти манастира вечерас ће почети манифестација „Госпојинске вечери културе“ на којој ће наступити велики број културно-умјетничких друштава и изворних пјевачких група, те извођача на традиционалним инструментима.

Дан меда и љекобиља биће одржан данас у порти Храма Светог Георгија, а гости славља на Романији биће и организатори традиционалне „Купусијаде“ из Мрчајеваца.

Манастир Светог Георгија на Равној Романији освештан је 11. августа 2002. године, а на његовим унутрашњим зидовима су уписана имена 4.100 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

/Срна/