СОКОЛАЦ- Мљекарима удружења „Благо Романије“ стижу подстицаји

338

Предсједник Удружења произвођача млијека „Благо Романије“ Саша Каповић рекао је да за 166 соколачких мљекара овог удружења стиже обећана помоћ из Компензационог фонда Републике Српске.

„Прије два дана добили смо информацију да је 7.430.000 КМ одобрено за помоћ нашој бранши, која ће стићи када нам је најпотребнија и када има највише посла на имањима и око сакупљања сијена и сјенаже“, изјавио је Каповић Срни.

Каповић је захвалио Влади Републике Српске за подршку мљекарском сектору, јер је најављено да ће из Компензационог фонда у овој години бити исплаћено 15 умјесто досадашњих 12 премија за млијеко, а нада се да ће то бити у јуну, јулу и августу.

Он је напоменуо да за сада не зна према којим критеријима ће бити исплаћено, али је увјерен да ће то ублажити тешкоће настале након раста цијена сточне хране, горива и свега што је потребно за овај вид производње.

Каповић је подсјетио да су прије десет дана дозначена и средства буџета Града Источно Сарајево и да је почела исплата општинске премије.

Из буџета града је посредством Аграрног фонда Источно Сарајево дозначено 25.000 КМ Ветеринарској станици Соколац за „млијечне картоне“ за 988 грла у мужи и 118 приплодних јуница у власништву чланова Удружења, чиме су покривени битни трошкови за мљекаре.

Каповић очекује да ће у јуну бити уплаћен и други дио од планираних 50.000 за помоћ мљекарима како је и договорено на састанку са градоначелником ЛЈубишом Ћосићем, да не би ишла, као раније, само појединцима.

Он је навео да су представници Удружења покуцали на сва врата и да сада мљекари „Блага Романије“ коначно могу да одахну јер је прије два дана почела и уплата премије за млијеко из буџета општине Соколац од десет фенинга по литру за произвођаче који у једном мјесецу испоруче мљекарама више од 100 литара млијека.

Каповић је нагласио да је билећка мљекара „Пађени“ прије мјесец дана повећала цијене млијека од једног до пет фенинга у зависности од литраже, односно количине предатог млијека.

Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ основано је на Сокоцу у фебруару ове године и окупља 166 произвођача који сада имају 988 грла у мужи и 118 приплодних јуница и као важан фактор у привреди очекују подршку шире заједнице.

Са подручја Сокоца у 2021. испоручено је мљекарама укупно 3.264.159 литара сировог млијека, што је 111.430 више него у 2020.

/СРНА/