СОКОЛАЦ- Настављени разговори о могућности изградње соларне електране

404

Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је са представницима компаније “Инвест груп Балкан” о могућности изградње соларне електране на подручју ове општине о чему ће коначна одлука бити донесена у сарадњи са вишим нивоима власти.

Ријеч је о соларној електрани инсталисане снаге око 60 мегавата.

Бјелица је, након састанка, рекао новинарима да су разговори настављени након паузе због пандемије вируса корона, те да је договорено шта је све потребно да би се кренуло са реализацијом ове идеје.

Он каже да је општина Соколац расположена за инвестирање, али да је “ограничена у вези са прикупљањем потребне документације од виших нивоа власти Српске и БиХ”.

“Понудили смо неколико локација, контактирали Независног оператера на нивоу БиХ, упознаћемо ресорно министарство Републике Српске и послати писмо намјере заинтересованој компанији”, рекао је Бјелица.

Он је додао да је обаваза потенцијалног инвеститора да уради идејни пројекат који ће бити предат Регулаторној агенцији за електричну енергију БиХ и Министарству енергетике Републике Српске, који ће дати стручно мишљење.

Бјелица је додао да је општина Соколац спремна за улазак у овај пројекат, јер је у све стратешке и развојне програме уградила елементе за прихватање инвеститора који ће помоћи развоју ове локалне заједнице.

Он је изразио увјерење да ће доћи до реализације ове идеје, додајући да на подручју општине Соколац има 1.300 сунчаних сати у години.

Бјелица истиче да је ријеч о производњи електричне енергије из обновљивих извора којим се не угрожава животна средина нити простор евентуалних других инвестиција.

Он вјерује да неће бити проблема у вези са закупом земљишта или додјеле локације под концесију, те подсјетио да се ова локална заједница простире на 700 километара квадратних.

Директор “Инвест груп Балкан” Римас Алијуконис рекао је да је ова компанија заинтересована да на подручју Сокоца изгради соларну електрану и да су са представницима ове локалне заједнице обновили разговоре након паузе због пандемије.

“Данас нам је потврђено колико би могли имати прикључака и то је основна цифра са којом почињемо идејни пројекат, који ћемо направити, а потом потписати уговор о кориштењу земљишта, закупом или неким другим начином”, рекао је Алијуконис.

/Срна/