СОКОЛАЦ- Нацрт буџета општине за 2022. годину није добио подршку скупштинске већине

427

Нацрт буџета општине Соколац за 2022. годину у износу од 10.042.400 КМ није добио подршку, јер је већина одборника Скупштине општине била уздржана приликом гласања, па ће овај документ поново бити разматран до 15. децембра, рекао је начелник ове општине Милован Бјелица.

Бјелица је рекао новинарима након сједнице локалног парламента да је Нацрт буџета добио сагласност ресорног министарства са препорукама, али га скупштинска већина није прихватила иако није поднијела ниједан амандман, за разлику од одборника СДС-а, ДНС-а и ПДП-а.

Он је навео да ће уважити процедуре и могућности које су неопходне да локална администрација функционише.

„Ево, и због неприхватања ребаланса буџета не можемо обрачунати посљедња два мјесеца плате и морамо отпуштати све раднике по уговору“, указао је Бјелица.

Он је напоменуо да ће општина моћи да исплаћује један дио личних доходака и сервисира основне обавезе за буџетске кориснике.

Бјелица тврди да је Нацрт буџета општине Соколац за наредну годину од 10.042.400 КМ реалан и да има основа да буде усвојен.

Он је истакао да је отворен за разговоре о буџету, те подсјетио да је ресорно министарство дало препоруке да се смање расходи за лична примања и да се још једном преиспитају непорески приходи.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић навео је да Нацрт буџета није усвојен ни у наставку сједнице иако је добио сагласност ресорног министарства, коју није имао на редовној осмој сједници започетој у петак, 3. децембра.

Он је додао да је на сједници било необично да су одборници опозиције окупљени око СДС-а изнијели 20 амандмана на Нацрт буџета, који је предложио начелник општине Соколац, а да их скупштинска већина није подржала.

Марјановић је навео да овакав Нацрт буџета данас нису подржала ни два одборника ПДП-а, који заједно са одборницима СДС-а и ДНС-а дјелују као опозиција у Скупштини општине Соколац, иако су гласала за амандмане.

Он је рекао да је буџет општине у износу нешто већем од 10 милиона КМ нереалан, те да је реална слика буџета до шест милиона КМ.

Марјановић тврди да одборници скупштинске већине нису ни у једном моменту учествовали у креирању Нацрта буџета општине за наредну годину.

Страхиња Башевић из клуба одборника СНСД-а рекао је да одборници скупштинске већине и два одборника из опозиционог блока нису подржали Нацрт буџета за наредну годину из више разлога, а један од њих је што начелник и општинска администрација нису показали вољу да учествују у изради буџета са одборницима који чине скупштинску већину.

Он је нагласио да скупштинска већина није задовољна ни самим концептом буџета у који нису, између осталих, уврштени ни пољопривредни произвођачи, међу којима и произвођачи млијека „чијом се рекордном производњом представници локалне власти често ките, а да општина није издвојила ниједан фенинг субвенција“.

„Нацртом предложени буџет од 10.042.400 КМ, према аналитици економске струке, није ни близу реалности, што смо видјели по остварењу буџета за девет мјесеци ове године са око 62 одсто, што је директан доказ нереалног планирања прихода“, изјавио је Башевић.

Он је нагласио да се овакав буџет може назвати само „расходовним“, јер је формиран према трошковима који су планирани у овој години, не осврћући се на детаље реалне приходовне стране.

Башевић је подсјетио да ниједан значајнији инфраструктурни пројекат није финансиран из буџета општине Соколац, већ су то биле инвестиције из кредитних задужења у којима се грејс-период преноси из године у годину и тиме повећава кумулативни дуг општине који је, како је навео, око 20 милиона КМ.

Башевић је нагласио да нема мјеста бојазни да плате неће бити исплаћиване, јер је Законом о фискалној одговорности прецизирано да се личини дохоци и измирење осталих текућих обавеза морају исплаћивати без обзира на усвајање или неусвајање буџета, а да ће о свим капиталним инвестицијама и свим другим начинима трошења буџетског новца одлучивати одборници у локалној скупштини.

Он је нагласио да одборници скупштинске већине желе да након дуго година у овој локалној заједници направе „модел тимског рада, без прегласавања и једноумља и доношења важних одлука између два човјека“.

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су приједлог о измјени одлуке о додјели у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске Деливоју Вукојичићу са Сокоца.

На сједници је изабрано пет чланова Општинске изборне комисије, а за њеног предсједника именована је дипломирани правник Јелена Божић.

/Срна/